Het goed laten verlopen van de transitiefase is een grote uitdaging op elk melkveebedrijf. Dit moment in de productiecyclus van de koe is een risicoperiode voor het ontstaan van diverse aandoeningen. Als de transitiefase niet optimaal verloopt verhoogd dit het risico op het ontstaan van slepende melkziekte, melkziekte en pensacidose.
Energietekort
Aan het begin van de lactatie is sprake van een snel stijgende melkproductie, als dit gepaard gaat met een te lage droge stof opname zal een negatieve energiebalans ontstaan. Om dit energietekort aan te vullen zal de koe zijn vetreserves aanspreken. Dit kan leiden tot overmatige mobilisatie van vrije vetzuren (NEFA’s) uit het vetweefsel die in de lever ofwel:
- worden gebruikt als energiebron
- worden omgezet tot ketonlichamen (aceton, acetoacetaat en BHB)
- worden opgeslagen als triglyceriden wat kan leiden tot leververvetting1.
Financiële gevolgen
Slepende melkziekte, zowel klinisch als subklinisch, geeft een verhoogd risico op onder meer lebmaagdislocatie, kreupelheid en mastitis2. Subklinische melkziekte levert zo een kostenpost op van 130 euro per geval per jaar3
Stofwisseling activeren
Een gezonde lever en effectief functionerend levermetabolisme zijn erg belangrijk en kunnen een bijdrage leveren in het beperken van de negatieve energiebalans. Vitamines zoals niacine en aminozuren zoals choline, betaïne en methionine dienen in voldoende mate te worden aangeboden aan de lever, zodat het radarwerk van de energievoorziening vlot kan blijven draaien en glucose en lactose kan worden geproduceerd.
Voor een optimale overgang naar de lactatie is het gewenst om dit metabolisme al aan het einde van de droogstand op gang te brengen.
De Dairystart bolus is een onderdeel van het Lactation Program en bevat belangrijke vitamines en aminozuren. De bolus is speciaal ontwikkeld voor melkvee in de start van hun lactatie en exclusief verkrijgbaar via de dierenarts. Vanaf 10 dagen voor afkalven kan een dosis worden toegediend om ondersteuning te bieden bij het opstarten van het energiemetabolisme. Daarnaast kan het product worden ingezet als aanvulling op een therapie bij slepende melkziekte. Heeft dit artikel uw interesse gewekt? Vraag uw dierenarts om meer informatie.
- De Koster J., Opsomer G. (2016). Diagnose en behandeling van ketose. Vlaams Diergeneeskundig Tijdschrift 85(2), 110-112.
- WALSH et al.(2007) The effect of subclinical ketosis in early lactation on reproductive performance of post partum dairy cows. J. Dairy Sci. 90, 2788-2796.
- Mostert P.F., Bokkers E.A.M., Van Middelaar C.E., Hogeveen H., (2018) Estimating the economic impact of subclinical ketosis in dairy cattle using a dynamic stochastic simulation model. Animal Volume 12, Issue 1 pp. 145-154
- Brochure slepende melkziekte (2017) Dechra Veterinary Products