Tepelvoeringen hebben een aanbevolen maximale levensduur van gewoonlijk 2.500 melkbeurten. Het aantal melkingen is niet de enige reden waarom de levensduur van de tepelvoering een grenswaarde heeft. Degeneratie van de rubberen tepelvoering neemt toe naarmate het gebruik ervan langer duurt. Er is geen goede wetenschappelijk onderbouwing beschikbaar over de processen, de snelheid of de drempel waarboven de werking van de tepelvoering door degeneratie onaanvaardbaar wordt.
Let op de speenconditie!
Als tepelvoeringen continue onder spanning staan en vaak niet opdrogen, dan heeft dat een grote invloed op de levensduur. Daarom is een aloud advies om tepelvoeringen te vervangen bij 2.500 melkingen of 6 na maanden gebruik.
Niet volledig uitmelken is het eerste dat zichtbaar is bij tepelvoeringen die voornoemde grenzen naderen of zelfs overschrijden. Dit komt doordat de eigenschappen van de tepelvoeringen veranderen. De spanning van de voering in de beker neemt af en hierdoor gaat de tepelvoering eerder dicht en later open. Zodoende wordt de fase waarin de melk uit de uier gezogen wordt korter. En de melkstroom neemt dan af. Door deze lagere melkstroom zal melk achter blijven in het bovenste gedeelte van de uier wat een verhoging van het celgetal kan veroorzaken. De kortere melktijd heeft immers de grootste invloed tijdens de eerste 2 minuten van het melken.
Doordat de tepelvoering eerder dicht gaat en later opent zal de druk op de speenpunt ook langer zijn. Dit kan hyperkeratose veroorzaken of andere veranderingen aan de speenpunt die wederom negatieve gevolgen hebben op de melkstroom. Vaak is het niet op tijd vervangen van de tepelvoeringen oorzaak nummer één bij een slechte speenconditie. En dus in mindere mate het type of de vorm van de voering. Situaties als het vacuüm onder de speen, een goede voorbehandeling en de afname tijd hebben ook invloed op de speenconditie, maar het effect van het te laat vervangen van tepelvoeringen wordt meestal erg onderschat. Door te lang doormelken met een voering sluipen de problemen er bijna ongemerkt en geleidelijk in.
Zit je eenmaal in het risico bereik van de levensduur van de tepelvoering, dan zijn de gevolgen die kunnen optreden meestal langdurig van aard. Het herstellen van de dan opgelopen schade duurt vele malen langer dan het veroorzaken ervan.
Vervang daarom de tepelvoeringen tijdig en zodra het aantal melkingen bereikt is.
Kwaliteit van melken!
Het vervangen van tepelvoeringen is ook een goed moment om kritisch te kijken naar de kwaliteit van melken en mogelijke verbeteringen op te sporen. Focus bij het kiezen voor een tepelvoering niet alleen op speenconditie.
Bij het maken van de juiste keuze moet vooral de speen goed in de tepelvoering passen. Er komen immers tijdens het melken krachten op de speen. Denk bijvoorbeeld aan het gevolg van het vacuüm onder de speen, de melkstroom en de druk van de voering op de speen tijdens de d-fase (melk-fase) van de pulsatie.
Een logische stap, als gevolg van de druk op de speen, om de speenconditie te bevorderen is overstappen naar driehoekige tepelvoeringen. Een driehoekige tepelvoering heeft over het algemeen een lagere druk op de speenpunt. De vorm is hierbij bepalend. Bijkomend effect van een driehoekige voering is dat het zo genoemde “luchtzuigen” verleden tijd is.
Nadeel van een driehoekige tepelvoering is dat er meer openingen zijn. Als de driehoekige vorm tot boven aan de kop van de tepelvoering doorloopt, hetzelfde vacuüm-niveau onder de speen ook in de kop van de tepelvoering meet-, en voelbaar wordt. Een driehoekige tepelvoeringen in die vorm melkt langzamer ten opzichte van een ronde tepelvoering (Haeussermann, 2011).
BouMatic heeft de oplossing
Daarom heeft BouMatic de TL350 en TL450 tepelvoering ontwikkeld. Deze is speciaal ontworpen om de speenconditie te bevorderen, met behoudt van een hoge melkstroom. De tepelvoering combineert een ronde vorm in de kop, zodat de speen makkelijk in de tepelvoering past, met een perfecte aansluiting op de speen basis. Zodoende blijft het vacuüm in de kop van de voering laag. De driehoekige vorm in de schacht zorgt voor lage druk op de speen maar creëert voldoende druk om de keratine productie te stimuleren. Deze is zeer belangrijk omdat ze zorgt voor de natuurlijke bescherming van het slotgat.
Zo maakt BouMatic met deze ontwikkeling het als enige mogelijk om de speenconditie te bevorderen en eveneens de melksnelheid te behouden. Dit soort ingenieuze ideeën mag u van BouMatic verwachten.
BouMatic adviseert de overstap naar de TL350 of TL450 tepelvoering voor het bevorderen van de uiergezondheid en de melkproductie.
Vormen van de TL350 en TL450 tepelvoeringen