Op een leeftijd van 8 maanden tot een jaar worden koeien geslachtsrijp. Vanaf dan worden ze elke drie weken tochtig. Aan het eind van die periode vindt de oestrus plaats. Om koeien op tijd en bij de eerste inseminatie of embryotransplantatie drachtig te krijgen, is het van belang de tochtigheid te detecteren.
Melkveehouders zien hun koeien elke dag. Tochtigheid kun je zien als de staart opzij gedragen wordt. Onrust en beweeglijkheid duidt ook op tochtigheid. Met het oog waarnemen is een optie, maar in een groot koppel is het vrijwel onmogelijk elk tochtig dier te ontdekken. Bovendien laten lang niet alle koeien duidelijk tochtigheid zien. In het belang van de bedrijfsresultaten moeten koeien op het juiste moment geïnsemineerd worden.
Melkveehouder Willem Looijen uit Hoornaar (ZH) melkt 120 koeien en wilde beter gaan scoren op vruchtbaarheid: “Op ons bedrijf is vruchtbaarheid nooit een sterk punt geweest. Een koe insemineerden we gerust 10 keer voordat ze drachtig werd. En bij een embryotransplantatie was het drachtpercentage 60 procent. Toen ik twee jaar geleden naast het werk op de boerderij ook in mijn eentje de zorg voor de kinderen op me moest nemen, vond ik het tijd om het bedrijf minder arbeidsintensief te maken. Een van de zaken waar we dus op konden winnen is de vruchtbaarheid en daarbij de tochtdetectie.”
Sinds januari gebruikt Looijen SenseHub. Het systeem geeft de melkveehouder realtime informatie over de gezondheid van de koeien. Het detecteren van activiteit en tochtigheid is een van de features in het systeem. Via tablet, telefoon of pc wordt alle data die SenseHub verzamelt overzichtelijk weergegeven. “Ik kan direct zien welke koe wanneer tochtig is. Aan de hand van die informatie kan ik veel gerichter het juiste moment van insemineren bepalen. Dat heeft er in het eerste half jaar toe geleid dat ik nu een half rietje per inseminatie minder nodig heb. En bij een embryotransplantatie is de drachtscore verhoogt van 60 naar 90 procent. Dat is economisch natuurlijk aantrekkelijk, maar het heeft het werk ook veel aangenamer gemaakt.”