Felix en Zita Hegner hebben een melkveebedrijf in regio Zug in Zwitserland. Naast 55 melkkoeien hebben ze ook een loonbedrijf. Toen Felix in 2003 zijn stal bouwde, vertrouwde hij al op moderne, grootschalige melktechnologie. Twintig jaar later besloot het bedrijf over te stappen op robotmelken. Zij waren één van de eerste melkveehouders in Europa, die aan de slag gingen met de Gemini UP.
Het besluitvormingsproces:
Felix ging niet over één nacht ijs toen hij besloot robotmelken te gaan inzetten. Hij wilde meer flexibiliteit en automatisering op zijn bedrijf zonder concessies te doen aan het melken, de melktechnologie en diergezondheid.
“Ik wilde zeker weten dat de koeien in de robot evenveel aandacht krijgen als van ons in de melkstal.”
Samen met zijn dealer ontwikkelde hij een robotconcept waarmee zijn nieuwe robot perfect in zijn bestaande stal kon worden geïntegreerd.
Koeien blij, melkveehouder blij
De overgang van melkstal naar robot
De familie Hegner hebben hun koeien meer dan 20 jaar lang in een BouMatic 2×5 visgraatmelkstal gemolken. In 2022 wilden ze de stal en het melksysteem moderniseren. Ze vonden het belangrijk dat de robot perfect in het bestaande gebouw zou passen, zonder ingrijpend te hoeven verbouwen. Ook vonden ze het belangrijk dat ze de dieren automatisch bij de robot konden selecteren.
“De GeminiUp was de enige robot die aan deze eis kon voldoen. Hiermee kunnen we de ruimte in de stal optimaal benutten.”
Focus op melken
De Hegners leven voor het boerenbedrijf en voor hun koeien. Ze vonden het daarom heel belangrijk dat het melken zo comfortabel, snel en volledig mogelijk zou gebeuren, ook bij de robot. Felix Hegner had al gezien hoeveel verschil de juiste afmetingen, instellingen en routines opleverden toen hij in 2003 in de visgraatmelkstal ging melken. Omdat hij veel koeien met een hoge melkstroom heeft, vond hij deze criteria ook belangrijk bij het kiezen van de perfecte melkrobot. Al een paar dagen nadat het bedrijf met robotmelken was gestart, was de gemiddelde melkstroom opgelopen tot 2,8 kg per minuut en bleek de robot ook bij de koeien goed te vallen.
Flexibiliteit en vrije tijd
Natuurlijk was het voor het gezin ook belangrijk dat de robot ze meer flexibiliteit en de mogelijkheid minder uren te werken zou bieden. Ze zien een vergelijkbaar effect bij hun koeien.
“De koeien staan nu niet meer twee uur per dag in de wachtruimte, maar kunnen gaan liggen of vreten. Dat zie je ook terug in het dierenwelzijn en de gezondheid van onze dieren.”
“Wanneer ik ’s ochtends door de stal loop, voel ik me geweldig. De koeien liggen, vreten en zijn tevreden. Wat wil je nog meer?!”