Plantaardige alternatieven voor zuivel verdringen de producten van dierlijke herkomst niet. Tot deze conclusie komt Dr. Inken Schulz van het Thünen Instituut in haar lezing tijdens ‘forum melk Noordrijn-Westfalen’ van de zuivelorganisatie van de Duitse deelstaat.
Weliswaar zijn plantaardige alternatieven booming, het gaat dan voornamelijk om de alternatieven voor consumptiemelk, zoals amandel- en sojadrinks. De veganistische alternatieven voor consumptiemelk maakten in het laatste jaar 72,5 procent uit van het totaal aan plantaardige alternatieven voor vlees, vis en zuivel. In elke consumentengroep is het pro capita verbruik van consumptiemelkalternatieven toegenomen in de laatste vijf jaar.
Gelijktijdig is in 7 van 12 onderzochte consumentengroepen ook de consumptie van drinkmelk gestegen. Daaruit concludeert de onderzoekster dat de plantaardige alternatieven drinkmelk niet vervangen, maar aanvullend worden geconsumeerd.
Bron: moproweb