Management

Overstap naar biologisch reduceert klimaatvoetafdruk met negen procent

Bij de omschakeling van conventionele naar biologische productie van melk, kan de klimaatbalans van melkveebedrijven met negen procent worden verbeterd. Dat blijkt uit een tweejarige studie van de Martin Luther-universiteit in Halle-Wittenberg en het Leibniz-instituut voor landbouwontwikkeling in transformatie-economieën.

Voor de studie werd een bedrijf met 650 koeien gevolgd, ten noorden van Halle (ten noordwesten van Leipzig) gevolgd, dat in 2018 omschakelde naar biologisch. Voor en tijdens de omschakeling maakten de onderzoekers een analyse van de koolstofvoetafdruk. Door de omschakeling daalde de emissie van broeikasgassen per liter melk. De emissies van mest en voer vielen duidelijk lager uit, maar de methaanuitstoot nam toe. De oorzaak daarvan is het hogere gehalte ruwe vezels in het biologische voer wat een hoger beroep doet op het verteringsstelsel. Aldus Dr. Florian Schierhorn van het Leibniz-intituut. Bovendien verlaagde de melkproductie  van de koeien doordat minder krachtvoer werd gevoerd.

Tekst: Ruth Annette Thiemann

Bron: AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?