De overname van agro-innovatiecentrum De Marke in Hengelo (Gelderland) door een boerencoöperatie gaat niet door. Coöperatie De Marke heeft moeten concluderen dat ze de overname financieel niet rond kan krijgen.
Proefboerderij De Marke in het Gelderse Hengelo wordt niet door boerencoöperatie De Marke overgenomen van WUR. In een gezamenlijk persbericht laten de partijen weten zich te beraden op een samenwerkingsvorm waarin melkveehouders en WUR samen nieuwe onderzoeksprogramma’s ontwikkelen. Wageningen Livestock Research-manager Gert van Duinkerken, zegt dat WUR het belangrijk vindt dat betrokken boeren de onderzoeksagenda meebepalen. Coöperatie-voorzitter André Arfman geeft aan ervan overtuigd te zijn alsnog een weg te vinden om boeren-inbreng in de onderzoeksprogrammering en ontwikkeling van agro-innovatie-centrum De Marke te waarborgen. Hij geeft aan dat alleen al het initiatief De Marke een goed gevulde onderzoeksportefeuille heeft opgeleverd.
Het onderzoek op De Marke is gericht op melkveehouderij op zandgrond. De vier hoofdthema’s binnen het toepassingsgerichte onderzoek zijn natuurinclusieve landbouw, kringlooplandbouw, precisielandbouw en klimaat. Het aanvankelijke doel van de overname was meer inbreng vanuit de boerenpraktijk in het toepassingsgerichte onderzoek.
In 2019 schreef WUR-magazine Resource dat het initiatief voor de overname van De Marke binnen de WUR niet goed viel. Juist omdat WUR zich meer wilde toespitsen op praktijkonderzoek dat is gericht op de regio en daarmee voor de melkveehouderij in de Achterhoek dienstbaarder zou zijn. De coöperatie wilde de exploitatie van De Marke overnemen, dus niet het eigendom, en zoxht 100 melkveehouders die 5.000 euro wilde investeren in de overname.