Melkveehouders in het Verenigd Koninkrijk kunnen te maken krijgen met aanzienlijke inkomstenverliezen als de melk niet voldoet aan de eisen die de afnemer stelt aan gehalten vet en eiwit.
Zoals de Britse organisatie voor land- en tuinbouw AHDB mededeelde, voldeed volgens hun analyse in het seizoen 2020/2021 meer dan 40 procent van de rauwe melk voor de consumptiemelkstroom en 55 procent van de melkstroom voor de productie van andere zuivelproducten niet aan de richtlijnen voor het vetgehalte. Dit resulteerde in een inkomstenverlies van omgerekend 44,4 miljoen euro.
Nog eens 19,9 miljoen euro aan inkomsten verloren de melkveehouders door leveringen van melk die het noodzakelijke eiwitgehalte niet haalde. Een probleem is volgens de producentenorganisatie dat hogere eiwitgehalten als 3,3 procent niet vergoed worden, maar wel tot hogere productiekosten leiden. Bij consumptiemelk ligt de bovengrens voor eiwit bij 3,3 procent. Meer eiwit wordt dus niet betaald. Bij melk die verwerkt wordt, worden volgens AHDB toeslagen betaald vanaf 3,4 procent eiwit. 64 procent van de aangeleverde melk onderschreed deze waarde en kwam dus niet in aanmerking voor de toeslag.
Bron: AgE