Management

Internationale prijsdaling stopt, China’s dorst naar melk blijft

Bij de laatste veiling aan het internationale handelsplatform Global Dairy Trade op 17 augustus is de aanhoudende prijsdaling voor zuivelproducten gestopt. De gemiddelde prijs van alle verhandelde producten en hoeveelheden lag met 3.827 euro per product 0,3 procent hoger dan bij de voorlaatste stijging.

De wending van de neerwaartse trend is voornamelijk te herleiden naar hogere noteringen voor boter (plus 4,0 procent) en watervrij melkvet (plus 1,5 procent). Ook op de EU-markt zijn de prijzen voor melkvetproducten  verbetert. In september en oktober liggen deze voor boter op 3.900 tot 3.950 euro per ton en voor room (40 procent vet) op 4.950 tot 5.050 euro per ton.

China

China is één van de belangrijkste kopers op het GDT-platform. De Chinese zuivelreus Yili is van mening dat de vraag van Chinese consumenten naar hoogwaardige en duurzame zuivelproducten in de komende tien jaar nog zal stijgen. Volgens de plaatsvervangende directeur van Yili, Dr. Yun Zhanyou, zijn Chines consumenten toenemend op zoek naar hoogwaardige, duurzame zuivelproducten.

De actuele prijsontwikkelingen aan de GDT in detail, aflopend op handelsvolume:

  • Vol melkpoeder: -1,5 procent tot 3.552 $ per ton
  • Mager melkpoeder: +1,1 procent tot 3.052 $ per ton
  • Watervrij melkvet (boterolie): +1,5 % tot 5.791 $ per ton
  • Boter: +4,0 procent tot 4.771 $ per ton (tegen huidige valutakoers 4.086 euro)
  • Cheddar: +2,8 procent tot 4.184 $ per ton
  • Lactose: stabiel op 1.097 $ per ton

De verhandelde hoeveelheid zuivel lag met 22.543 ton onder het niveau van dat van de veiling 4 dagen eerder (24.084 ton).

Bron: globaldairytrade.info

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?