Tegen alle verwachtingen in ontwikkeld de zuivelmarkt zich positief. Dat verrast zelfs marktanalisten. Hopen dat de ontwikkeling voortduurt en de melkprijs aantrekt, is echter onvoldoende.
Medio mei stemmen de cijfers op de zuivelmarkt positief, maar het vooruitzicht voor de rest van 2020 en 2021 blijft onzeker. Dat geldt ook voor de invloed van de wereldwijde coronapandemie.
Na stabiele periode weer volatiliteit
Ben Laine, zuivelmarktanalist bij Rabobank, denkt dat melkveehouders de komende weer met schommelingen op de zuivelmarkt te maken krijgen. De periode van stabiele melkprijzen, zoals in 2018 en 2019 lijkt daarmee voorbij. Zijn advies aan melkveehouders is de het risicomanagement aanpassen. Het afzekeren van de melkprijs op de beurs geniet nu dan ook meer interesse.
De laatste melkprijsverhoging zouden melkveehouders moeten gebruiken om in ieder geval een klein deel van hun melkprijs voor het vierde kwartaal en begin 2021 af te zekeren. In het geval dan de melkprijs weer daalt, dan is er in ieder geval wat liquiditeit gewonnen.
Marin Bozic is economisch specialist aan de universiteit van Minnesota. Als het gaat om afzekeren van de melkprijs, adviseer hij melkveehouders het volgende: “Stap over de mentale blokkade met betrekking tot afzekeren van de melkprijs. Afzekeren van de melkprijs betekent niet wedden op één paard. Het gaat altijd om slechts een deel van je melkplas. Begin met een klein deel van je melkproductie. Kleinere hoeveelheden melk betekenen ook kleinere beslissingen en kleinere successen, maar in het geval dat het slecht uitpakt ook een kleiner verlies dat te overzien is.”