In een update van 12 mei van de Rabobank over de ontwikkeling van de melkmarkt onder invloed van de Corona-pandemie, sommen zuivelmarktanalisten de volgende verwachtingen op:
Melkprijs: In het eerste kwartaal van 2020 heeft Corona de melkprijzen amper beinvloedt. De druk op de melkprijs zal pas in het tweede en derde kwartaal toenemen. De gemiddelde basismelkprijs zal in de belangrijkste zuivelproducerende lidstaten van de EU liggen rond 30 eurocent. Dankzij overheidssteun zal de minimum melkprijs in individuele landen in ieder geval boven 25 cent blijven liggen. De melkprijs zal dalen vanwege groter wordende voorraden door de seizoenspieken in de melkproductie en een lagere vraag voor export en van horecadiensten. De vraag vanuit de detailhandel zal normaliseren.
Melkproductie: De melkproductie in de EU was in de eerste maanden van 2020 meer dan een procent hoger dan in 2019. Voor de rest van 2020 is de verwachting dat de productiegroei zal afvlakken door droogte en de dalende melkprijs.
Import: In februari 2020 daalden de wereldwijde importen van magermelkpoeder met tien procent. De oorzaak was vooral de lagere vraag vanuit zuid Azië, het Midden Oosten en Afrika. De Rabobank gaat ervan uit dat de effecten van de crisis in het tweede kwartaal van 2020 nog harder aankomen. De totale wereldwijde vraag voor importmelk zou met 20 tot 30 procent kunnen dalen.
Handelsvolume: Het wereldwijde handelsvolume van magermelkpoeder en volmelkpoeder zou dit jaar met 20 procent kunnen dalen tot minder dan 900.000 ton. Het volume aan internationale kaashandel ou met ongeveer 13 procent tot 220.000 ton kunnen zakken (zonder handel binnen de EU).
Tekst: Katrin Berkemeier – Bron: Rabobank