Roteren in de teelt van mais en luzerne kent tekortkomingen. De opbrengsten van beide gewassen verschillen nogal. John Grabber, agro-researcher voor USDA Agricultural Research service, onderzocht een mogelijke oplossing: luzerne en mais tegelijk zaaien, waarbij luzerne niet alleen als veevoer dient, maar een dubbele rol speelt.
In het zogeheten interseeding systeem worden mais en luzerne tegelijk gezaaid. Is de mais eenmaal geoogst, dan dient de luzerne als bodembedekker in de herfst en de winter. De luzerne kan vervolgens in de lente direct volop groeien om het vervolgens te oogsten en in te kuilen. Uit het onderzoek van Grabber blijkt dat de luzerne-opbrengst in het interseeding systeem in het eerste jaar het dubbele is in vergelijking met in de lente gezaaide luzerne.
Tegelijk zaaien kan ook nadelen hebben. Vroeg in de lente kan de temperatuur te wensen overlaten. Omdat het te koud is kan de mais achterblijven. Te meer omdat luzerne goed gedijt bij wat koudere omstandigheden. In dat geval kan luzerne de groei van mais in de weg staan. Late maisrassen zijn beter opgewassen tegen luzerne, zo concludeert Grabber. Het behoeft volgens de onderzoeker vervolgonderzoek om te achterhalen in welke periode interseeding het beste toegepast kan worden, zonder in te moeten leveren op maisopbrengst.
Bemesting in vervolgonderzoek
Een andere belangrijke factor is de bemesting. Mais en luzerne concurreren als het gaat om stikstofbehoefte. Daarom is het logischerwijs van belang voldoende stikstof aan te wenden. Op dit moment onderzoekt Grabber de (kunst)mestbehoefte voor het interseeding systeem.