Per centimeter extra stoppellengte ligt de gemiddelde extra grasgroei tussen een half en vier procent. Dat blijkt uit resultaten van het project Amazing Grazing. De resultaten helpen bij het beter voorspellen van de grasgroei na beweiding.
Amazing Grazing, het project waarin melkveehouders, adviseurs en onderzoekers hun krachten bundelen, heeft in 2018 op Dairy Campus een proef gedaan om de snelheid van grasgroei te meten vanuit een beginpunt met variërende stoppellengten. Na de eerste, tweede en derde snede zijn proefveldjes gemaaid op stoppelhoogtes van 5, 8, 11, 15 of 18 centimeter. Daarmee werd getracht de invloed van beweiding zo goed als mogelijk na te bootsen. Daarna zijn de proefveldjes in de tweede, derde of vierde snede geoogst als maaisnede. Bij een stoppel van 5 centimeter groeide het gras dagelijks met 75 tot 125 kilogram droge stof per hectare. Hoe hoger de stoppel, hoe sneller het gras groeide. Bij een stoppel van 15 of 18 centimeter lag de grasgroei op 100 tot 200 kilogram droge stof per hectare. Uit de resultaten is een gemiddelde extra groei berekend van ongeveer een half tot vier procent per centimeter extra stoppellengte.
Achterstand door kort afweiden
Is het gras zo kort gevreten door de koe, of zo kort gemaaid dat het groeipunt is verwijderd, dan begint de hergroei direct met een achterstand vanuit een nieuw te vormen zijspruit. De hoeveelheid groen blad bepaalt hoe snel het gras uit de startblokken komt. Normaal gesproken, tot een grashoogte van circa 15 cm, geldt hoe meer blad, des te sneller de hergroei. Maar daarboven geldt deze regel niet, omdat dan ook meer oudere bladeren afsterven. Netto is de groei dan gelijk of zelfs iets lager. (Bron: DairyCampus.nl)