Jongvee

Kalveren hebben ook in winter water nodig

Kalveren die aan de melk zijn hebben ook water nodig. Tijdens de koude wintermaanden kan dat soms een uitdaging zijn, omdat het water in de emmers kan bevriezen. In dit artikel tips over hoe je de kalveren water aan kunt bieden zonder dat het tijd rooft.

Kalveren moeten ook op de koude winterdagen water kunnen opnemen. Kalveren die onbeperkt water kunnen opnemen, nemen namelijk ook meer krachtvoer op. Dat heeft een positief effect op de ontwikkeling van het kalf. Het ondersteunt de ontwikkeling van het immuunsysteem en de pens. Daardoor groeien kalveren effectiever en kunnen ze ziektes beter afweren. De groei van kalveren met vrije toegang tot water tijdens de melkfase zou 33 procent hoger liggen dan bij kalveren die in dezelfde fase geen water krijgen aangeboden. Aldus jongveespecialist Sam Leadly uit New York.

Dezelfde routine bij water aanbieden

“Kalveren hebben in de winter niet minder behoefte aan water dan in de zomer, ook niet als ze in de winter minder water drinken”, legt Leadly uit. Hij adviseert twee strategieën voor het aanbieden van water. Veel bedrijven in de VS gebruiken de twee navolgende strategieën reeds:

  1. Restwater in de drinkemmers voorkomen: de kalveren zoveel water aanbieden als ze ook daadwerkelijk opnemen. Een tip om in te schatten hoeveel water een kalf zal opnemen: de hoeveelheid opgenomen water correleert met de opname van kalverstarter. De jongste kalveren hebben iets minder water nodig, ze nemen immers ook minder kalverstarter op.
  2. Water altijd op hetzelfde tijdstip aanbieden en de emmers regelmatig weer legen. Als je kalveren altijd op hetzelfde tijdstip water aanbiedt, wennen de kalveren ook snel aan het opnemen van water op gezette tijden. Bovendien wordt er zo voor gezorgd dat de kalveren altijd vers water opnemen. Regelmaat is hierbij erg belangrijk, alleen dan leren de kalveren te drinken zodra het verstrekt wordt. Een goede optie is bijvoorbeeld water net voor de middag voeren en direct na de middag de emmers weer legen. Bij vorst de emmers uiteraard niet op de loop-/rijgang legen.

Geen koud water aanbieden

Bovendien moet op de koude dagen de temperatuur van het water gelijk zijn aan de lichaamstemperatuur van de kalveren, ongeveer 39 graden Celsius dus. Bij lage temperaturen steken kalveren de energie die ze normaal in de groei steken namelijk in het op peil houden van hun lichaamstemperatuur. Drinken ze koud water, dan hebben ze meer energie nodig om zichzelf warm te houden.

Bron: DairyHerd, 2018

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Jongvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?