Het drinken van melk dat vers van de boerderij komt en ook direct contact met de dieren op boerderijen, blijkt bij kinderen het risico op astma te verlagen.
Onderzoekers van het Zwitserse Instituut voor allergie- en astma-onderzoek van Universiteit Zurich hebben samen met het Center for Allergy Research and Education (CK-CARE) in Davos (CH) en het kinderziekenhuis St. Gallen (CH) vastgesteld dat drinken van verse boerderijmelk en de omgang met dieren op landbouwbedrijven het risico op astma verkleind. In het onderzoek werd bij meer dan 1.000 kinderen de concentratie van antilichamen en het voorkomen van astma vergeleken. Het onderzoek liet eenduidig zien dat kinderen die van landbouwbedrijven met veehouderij komen veel meer antilichamen in hun bloed hebben en veel minder vaak astma.
Siaalzuur
Uit de studie bleek dat een niet-microbiële stof, en vooral siaalzuur, verantwoordelijk zijn voor het minder voorkomen van astma en de hogere concentratie antilichamen. Beide komen in veel gewervelde dieren voor en daarmee ook in de zogenoemde ‘boerderijdieren’. In het menselijke organisme echter, worden ze niet aangetroffen. De mens krijgt siaalzuur dan ook binnen door diercontact of door het consumeren van producten van dierlijke oorsprong waardoor de mens glycoproteïne inbouwt.
Allergiepreventie voor alle kinderen
”Onze onderzoeksresultaten geven mogelijkheden aan over hoe we het beschermende effect van het boerenbedrijf kunnen meegeven aan alle kinderen.” Aldus Dr. Remo Frei van het Zwitserse Instituut voor allergie- en astma-onderzoek. Mogelijk is met het onderzoek een nieuwe basis gelegd voor de allergiepreventie.
Bron: AgE
Foto: Shutterstock