Jongvee

Studie: geen groeivertraging door longontsteking bij kruisling kalveren

Volgens een recente studie realiseren kruisling kalveren die herstellen van een longontsteking, tegen de leeftijd van acht maanden gemiddeld dezelfde dagelijkse groei als kalveren die nooit longontsteking hadden.

Veel melkveebedrijven in de Verenigde Staten hebben een extra inkomstenstroom ontwikkeld door melkkoeien te insemineren met Black Angus-vleesstieren. Deze kalveren hebben doorgaans een betere vleeskwaliteit en een hogere marktwaarde dan raszuivere Holstein-kalveren. Deze kalveren kampen echter vaak met longontsteking. Aangenomen werd dat dit de groei van deze dieren negatief beïnvloedt. In een nieuwe studie van onderzoekers van Penn State University is echter vastgesteld dat kruisling kalveren die herstelden van longontsteking tegen de leeftijd van acht maanden gemiddeld net zo goed groeiden als leeftijdsgenoten die niet met longontsteking te maken hadden.

Langetermijneffecten longontsteking beperkt

De onderzoekers rapporteerden dat longontsteking bij kruisingen van vleestypische en melktypische rassen de groei slechts ongeveer drie weken beïnvloedde. Kalveren waarbij met behulp van echografie als longontsteking was vastgesteld, vertoonden later een inhaalslag in de groei.

In de studie werd gekeken naar 143 kruisingskalveren en hoe longontsteking bij het spenen hun groei beïnvloedde. De onderzoekers maten het gewicht van de kalveren kort na de geboorte, bij het spenen op ongeveer 14 dagen leeftijd, op circa 21 dagen en op een leeftijd van acht maanden. Uit de resultaten bleek dat alle kalveren rond de leeftijd van acht maanden een vergelijkbare gemiddelde dagelijkse groei hadden bereikt. Wat opviel was dat de kalveren zonder antibiotica herstelden.

Heterosis

De studie was gericht op het begrijpen van de impact van longontsteking op groei en het zelfherstellend vermogen van kalveren. Vergeleken met raszuivere kalveren, herstellen kruislingen vaak zonder antibiotica. “Wij denken dat dit deels te verklaren is door het heterosiseffect, het fenomeen waarbij nakomelingen betere eigenschappen vertonen dan hun ouderdieren, zoals een hogere groeisnelheid en betere weerstand.”

Assistent-professor precisieveehouderij bij Penn State University, Melissa Cantor, doet een longscan bij een kruisling kalf.

Bron: Jeff Mulhollem, Pennsylvania State University, op Phys.org op basis van I.L.B. Fernandes et al, The association of lung consolidation and respiratory pathogens identified at weaning on the growth performance of beef on dairy calves, Journal of Dairy Science (2025). DOI: 10.3168/jds.2024-25617

Foto’s: Penn State University, CC BY-NC-ND 4.0

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Jongvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?