Uitgedrukt in volume is consumptiemelk nog de meest geconsumeerde vorm van zuivel in ontwikkelende landen. In stedelijke gebieden wordt over het algemeen vloeibare melk geconsumeerd, in landelijke gebieden meer gefermenteerde zuivel. Verwerkte zuivel wordt echter ook in deze landen dikwijls belangrijker.
Wereldwijd zijn er meer dan zes miljard mensen die melk en melkproducten consumeren. De meerderheid van deze mensen leeft in ontwikkelende landen. Sinds de jaren ’60 is de melkconsumptie per capita in deze landen bijna verdubbeld. De consumptie van andere dierlijke producten is echter harder gegroeid. De vleesconsumptie is meer dan verdrievoudigd en de consumptie van eieren is vervijfvoudigd.
Tegenovergestelde trends zijn er ook in ontwikkelende landen. Zo is de melkconsumptie in Sub-Sahara Afrika, alle Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, in de laatste 20 jaar niet toegenomen.
- In Argentinië, Armenië, Australië, Costa Rica, Europa, Israël, Kyrgyzstan, Mongolië en Noord-Amerika ligt de per capita zuivelconsumptie boven 150 kg per jaar.
- In India, Japan, Kenia, Mexico, Nieuw Zeeland, Pakistan, Noord- en Zuid Afrika, het grootste deel van het Midden-Oosten en het grootste deel van Latijns Amerika en de Cariben wordt per capita 30 tot 150 kg zuivel geconsumeerd.
- In Iran, Senegal, Thailand, het grootste deel van Centraal Afrika en het grootste deel van Zuidoost Azië wordt per capita minder dan 30 kg melk geproduceerd.
Melk is goed voor drie tot vier procent van de dagelijkse energievoorziening via het humane dieet in Afrika en Azië. In Europa en Oceanië voor acht tot elf procent. De eiwitvoorziening in Afrika en Azië is voor vijf tot acht procent afkomstig uit zuivel tegen 20 procent in Europa.
De drie tot vier procent energie uit zuivel in Afrika en Azië zorgt voor zes tot negen procent van de vetten in het totale dieet. In Europa, Oceanië en Noord- en Zuid-Amerika is dat 12 tot 16 procent uit 8 tot 11 procent van de energievoorziening.
Bron: FAO