Zweedse onderzoekers hebben onderzocht hoe vaak de klauwen van koeien in de eerste lactactie bekapt moeten worden. Uit het onderzoek onder 30.613 koeien blijkt dat twee of drie keer bekappen tijdens de eerste lactatie optimaal is.
In 2023 bleek uit een studie dat 23 procent van de melkkoeien in Zweden last had van kreupelheid. Dat is de aanleiding geweest voor het recente onderzoek dat een Zweeds team heeft gedaan. Bij de onderzochte bedrijven werd in de eerste lactatie het vaakst twee keer bekapt (34 procent van de koeien), gevolgd door eenmalig bekappen (30 procent). In totaal werd 59 procent van de bekapte koeien gezond verklaard. Dat wil zeggen dat er bij die dieren geen hoeflaesies geconstateerd zijn. Elf procent vertoonde milde infectieuze hoeflaesies, 8 procent had milde hoornlaesies en 6 procent had milde infectieuze hoornlaesies.
Twee of drie keer
“De frequentie van het bekappen tijdens de eerste lactatie was gerelateerd aan de klauwgezondheid bij de eerste bekapping in de tweede lactatie. Twee of drie bekapbeurten bleken het meest gunstig voor de klauwgezondheid en de overleving van de koe in de tweede lactatie”, aldus onderzoeker Frida Åkerström in het Journal of Dairy Science. Koeien die twee keer of vaker werden bekapt hadden minder kans om afgevoerd te worden in vergelijking met koeien die niet of slechts één keer werden bekapt tijdens hun eerste lactatie. “Met name twee bekapbeurten, vergeleken met één of geen bekapping, verlaagden de risico’s van overlijden of euthanasie op het bedrijf of het afvoeren van koeien vanwege hoef- en beenproblemen”, zo stelt Åkerström.
Ook al vertonen dieren geen zichtbare kreupelheid bevelen de onderzoekers toch preventief bekappen aan. Dat zou helpen de hoef goed te vormen voor een gelijkmatige gewichtsverdeling. Regelmatig bekappen kan ook subklinische laesies opsporen, zodat melkveehouders deze kunnen behandelen voordat ze kreupelheid veroorzaken.
Bron: Hoards’ Dairyman