Algemeen

Zorgen om voeradditief Bovaer in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn gebruikers van social media in opstand gekomen tegen de proef van het voederadditief Bovaer. Dat meldt de BBC. Bovaer zou de methaanemissies van melkkoeien aanzienlijk verminderen.

Arla Foods, de eigenaar van de grootste zuivelcoöperatie in het Verenigd Koninkrijk, kondigde aan dat dertig van haar boerderijen dit additief gaan testen. Bovaer zou de methaanemissies van koeien met 30 tot 45 procent kunnen verminderen. Het additief is goedgekeurd door de Britse autoriteiten. Grote supermarkten in het land, waaronder Tesco en Aldi hebben aangegeven de melk van koeien die het additief hebben gekregen te verkopen.

Op social media uiten mensen zorgen over Bovaer en dan vooral over de stoffen die erin zitten, zoals siliconendioxide, propyleenglycol en 3-NOP (3-nitrooxypropanol). Tegenstanders wijzen op een rapport van de Britse voedselautoriteit FSA, waarin wordt gesteld dat 3-NOP irriterend kan zijn voor de ogen en huid en schadelijk bij inademing. Maar experts benadrukken dat Bovaer volledig wordt afgebroken in de koe, waardoor er geen sporen in melk of vlees achterblijven. Ze bevestigen dat het additief geen veiligheidsrisico’s vormt voor voedsel of dieren.

Weggooien

De discussie over Bovaer verspreidde zich snel op social media, vooral op X en TikTok, waar duizenden mensen hun bezorgdheid uitten, maar ook filmpjes verschenen van mensen die melk of producten zoals Lurpak-boter weggooiden als protest. Het aantal berichten over Bovaer op X steeg snel van bijna nul naar meer dan 71.000 in enkele dagen na de aankondiging van de proef.

De National Farmers Union (NFU) heeft verklaard dat Bovaer al 15 jaar getest wordt en dat het veilig is voor consumenten en dieren. De FSA bevestigde dat melk van koeien die Bovaer hebben gekregen veilig is om te drinken en Arla benadrukte dat de online veiligheidsoverwegingen volkomen onterecht zijn.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?