Management

Stabiele zuivelmarkt in 2025

De Europese Commissie rekent met een groeiende melkproductie. De verwachting is dat in 2025 twee tiende procent meer melk geproduceerd wordt.

In de recent gepubliceerde korte-termijnanalyse gaat de Europese Commissie uit van 0,5 procent meer melk in 2024. Er worden dan 0,3 procent minder melkkoeien gehouden in de EU; de productiestijging van 0,9 procent zal dit uitbalanceren.

Positieve trend in 2025

Volgens de prognose van de commissie zal de melkplas in 2025 iets groeien, met 0,2 procent. Daaraan liggen twee oorzaken ten grondslag:

  • Hogere melkproductie per koe: de koeien geven gemiddeld genomen meer melk. Onder normale weersomstandigheden wordt verwacht dat de doorlopende krimp van de melkveeveestapel (0,7 procent) kan worden uitgebalanceerd door hogere productie (plus 1 procent).
  • De melkprijzen liggen op een historisch hoog niveau. In het jaar 2024 stabiliseren de prijzen voor rauwe melk zich op een niveau, dat duidelijk boven het vijfjarig gemiddelde ligt.

Meer melk, meer kaas, meer poeder

Met de groei van de melkplas, rekent de Europese Commissie ook met een verhoogde productie van kaas en mager melkpoeder in 2025. Beide producten die vooral worden geëxporteerd. Hoe zag de exportmarkt er in dit jaar tot dusver uit? Terwijl de kaasexporten met 2,1 procent zijn gegroeid, is de export van mager melkpoeder met 15 procent gekrompen vanwege de zwakke vraag uit China en door toenemende concurrentie van andere belangrijke exportregio’s. Ook de boterexport kromp met 1,6 procent.

De zwakke vraag voor melkpoeder laat zich ook in de prijzen zien. Al twee jaar zijn de prijzen voor mager melkpoeder laag en hebben geen stijgingen laten zien.

Tekst; Ruth Annette Thiemann

Bronnen: onder andere Europese Commissie, AMI, BLE, Eurostat

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?