Management

Rusland wil meer zuivel exporteren

Rusland wil haar rol op de globale zuivelmarkt drastisch vergroten door export naar onder andere het middenoosten, Noord Afrika en Zuidoost Azië te vergroten. Dat is te lezen in een rapport van Reuters.

Het Noord-Afrikaanse land Algerije is een belangrijke nieuwe markt voor de Russische zuivel. Algerije heeft al scheepsvrachten zuivel uit Rusland ontvangen en Rusland heeft er al een lokaal exportkantoor. Ondanks de stijgende binnenlandse zuivelconsumptie, wil Rusland de zuivelexport op jaarbasis met 15 tot 20 procent vergroten.

Zuivel valt niet onder de westerse handelssancties tegen Rusland. Rusland kent overschotten aan mager melkpoeder en weipoeder. Ondanks de groei in het recente verleden, is de taartpunt van Rusland met 400 miljoen dollar niet groter dan een procent. Tot dus toe beperkt de Russische zuivelexportregio zich tot de voormalige Sovjet-Unie en China. Om de taartpunt te vergroten moet Rusland de aandacht trekken van regio’s die nu vooral inkopen in Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Qua prijs en kwaliteit. Ook de waterdicht kwaliteitsborgingsysteem is een uitdaging voor de Russische zuivel. Hoewel elke melkveehouder of zuivelverwerker er bewust van zijn, dat er verschuivingen zullen plaatsvinden in zuivelland, kan de grotere Russische melkplas op globale schaal ook de dorst naar melk lessen en daarmee stabielere prijzen creëren.

Bron: The Bullvine       

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?