Gezondheid

NSAID’s voor afkalven: meer melk, minder ziekte

Uit data blijkt dat het verstrekken van ontstekingsremmers (non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAID’s) aan melkkoeien na de afkalving, resulteert in meer melk in de lactatie.

Wat als je in de 14 dagen voor de verwachte afkalving, koeien die speciale attentie nodig hebben, zoals overgeconditioneerde koeien, NSAID’s toedient? Die vraag trachtte een recent onderzoek van Dr. Adrian Barragan (Penn State Universiteit) te beantwoorden. Dit beïnvloedde de lactatieproductie nauwelijks. Maar koeien met een BCS van 3,75 of hoger, hadden minder vaak last van een ziekte in de eerste 60 lactatiedagen. 24 procent van de koeien die de NSAIS’s kreeg, kreeg met de een of andere aandoening of ziekte te maken. Bij de controlegroep was dit 47 procent.

Bij koeien met een BCS lager dan 3,75, waren de resultaten statistisch vergelijkbaar, maar de groepsgemiddelden lagen ver uiteen. Dit suggereert al met al dat doelgerichte behandeling met NSAID’s voor afkalven, de prevalentie van ziekte kan verlagen, maar de schaal van de proef was aan de kleine kant om heldere conclusies te trekken op het niveau van hoe een behandeling aanslaat bij koeien met uiteenlopende lichaamsconditiescores.

Assistent-professor Kirby Krogstad benadrukt: NSAID’s zijn niet gelabeld als middel om de melkproductie te verhogen.

Bron: Kirby Krogstad, Ohio State Universiteit, Some Udder Thoughts

Foto: Christine Stöcker-Gamigliano

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?