Management

Waar gaat de Europese melk naartoe?

Vanuit Europa gaat veel zuivel de hele wereld over. Maar waar gaat die zuivel allemaal naartoe? Welke producten worden verhandeld?

Zo’n 1,3 miljoen ton kaas, zoals Gouda en cheddar, ging de wereld over tussen januari en mei 2024. 0,6 miljoen ton ervan komt vanuit de Europese Unie. Daarmee is de EU-27 met afstand de grootste exporteur van kaas. De kaas gaat vooral naar de Engeland, Zwitserland en de Verenigde Staten.

In dezelfde periode werd 2,6 miljoen ton melkpoeder verhandeld (mager en vol melkpoeder en weipoeder). Afnemers van de poeders zijn vooral landen zoals China, Algerije, Egypte, Saoedi-Arabië, Koeweit en Oman. 396.000 ton boter ging in dezelfde periode de wereld over. Europese boter gaat vooral naar de Verenigde Staten, Engeland en China.

China als importreus

China heeft – als grootste importeur van zuivelproducten – een uitzonderlijke plek op de internationale zuivelmarkt. De importhoeveelheid dit jaar is echter voor elke zuivelgrondstof lager dan in vorig jaar. Andere landen die veel kopen zijn Engeland, Algerije, Mexico, Indonesië en de Verenigde Staten.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?