Management

Melk wereldwijd: waar wordt het minder?

Met 950 miljoen ton melk is in 2023 wereldwijd 12 miljoen ton meer geproduceerd dan in 2022. Dit is een groei van 1,3 procent. Dat vertelde Gérad You op de Idele-conferentie in Parijs.

Vooral in het begin was er overaanbod op de globale zuivelmarkt. Samen met de stijgende prijzen voor grondstoffen en de wereldwijde inflatie die de zuivelconsumptie in sommige lande drukte, leidde dit tot een duidelijk prijsafname van zuivelgrondstoffen in alle zuivelregio’s. In de laatste maanden van 2023 nam het aanbod van rauwe melk af. Daardoor kwamen vraag en aanbod weer dichter bij elkaar te liggen, hoewel deze verhoudingsgewijs beide laag waren.

Alle markten zijn gestabiliseerd in 2024. Uit de regio’s Azië, Noord-Afrika en het nabije Oosten is de vraag naar zuivel gestegen. Dat vormt een goede basis voor de melkprijs van 2024.

In de zuivelregio’s veranderde het productievolume als volgt in 2023:

  • Verenigde Staten: + 0,04 %
  • Latijns Amerika: – 0.38 %
  • Europese Unie: + 0,26 %
  • China: + 3,22 %
  • Australië: + 0,13 %
  • Nieuw-Zeeland: + 0,93 %

Tekst: Ruth Annette Thiemann

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?