EDA, de Europese koepelorganisatie van de zuivelindustrie heeft de laatste weken nagedacht over het belang en de, deels noodzakelijke, veranderingen van de interne EU-markt voor zuivel. Vooral de overvloedige regelgeving en de aanstaande Brexit baren zorgen.
Op het congres met thema ‘Dairy – Jobs, Growth and Investment in the Common Market‘ van de EDA (European Dairy Association) op 22 maart werd het belang van een goed functionerende zuivelmarkt binnen de EU onderstreept. EDA-voorzitter Michel Nalet zei in zijn openingsspeech dat de interne markt in elk denkbaar toekomstscenario onderdeel is van de EU en voor een gezonde zuivelindustrie in de toekomst ook noodzakelijk is
Veranderingen van de interne EU-markt
De vorm van de interne Europese markt moet en zal veranderen, dat menen en vrezen de congresdeelnemers:
- Overvloedige EU-regelgeving:Dat de interne markt ten opzichte van de huidige situatie nog flink zal moeten harmoniseren, stelde Gilles Morel vast. Morel is voorzitter van FoodDrinkEurope. Problematisch is onder meer het verschil in veterinaire regelgeving tussen de lidstaten. Antti Ilmari Peltomäki voegde toe dat de EU deels over-reguleert. Peltomäki is plaatsvervangend algemeen directeur van de EU-commissie interne markt, industrie, ondernemerschap en kleine ondernemingen.
- Groei van de EU-zuivel: Voor de Europese melkproductie verwacht Prof. Roel Jongeneel van Wageningen Universiteit een constante groei van een procent per jaar. Wel voorziet Jongeneel in de aanstaande Brexit een grote onzekerheidsfactor.
- Meer aandacht voor de kleine en middelgrote ondernemingen: Daniel Dalton, de Britse afgevaardigde in het Europees parlement, waarschuwde de toehoorders van het topoverleg, de interne markt niet teveel op de grote ondernemingen neer te laten komen. Meer dan nu zouden de pijlers op de kleine en middelgrote ondernemingen gericht moeten worden.
Onzekerheden Brexit
Alle betrokkenen zijn terughoudend met het inschatten van de gevolgen van de Brexit voor de Europese zuivelindustrie. Op 29 maart werd het verzoek tot uittreden officieel ingediend door de Britten, zekerheid over het al of niet hebben van een met de Britten gezamenlijke interne markt voor zuivel, is er nog lang niet. Dat zei Daniel Dalton al voor de Brexit officieel in werking trad en voor nu lijkt er niet meer duidelijkheid te zijn.
Probleem voor Noord-Ierland
Vooral voor het Britse Noord-Ierland en Ierland zal een ‘harde’ handelsgrens catastrofaal zijn. Tussen beide bestaat veel zuivelhandel alsook leverantie-overeenkomsten tussen bijvoorbeeld melkveehouders en zuivelaars. Een interne markt zonder EU zou vooral voor Arla een harde klap zijn. Een zegsman laat namelijk weten dat de onderneming momenteel een kwart van haar omzet in Groot-Brittannië boekt.
Tekst en tekstbewerking: Katrin Berkemeier, Wilbert Beerling
Bronnen: AgE, eda.euromilk.org/home.html – Foto: Screenshot EDA