Gezondheid

België stelt nieuwe wetgeving op om runderbesniotiose tegen te gaan

In België is een nieuw ministerieel besluit genomen met betrekking tot de bestrijding van runderbesnoitiose. Dieren afkomstig uit of geboren in een risicoland moeten getest worden bij invoer en besmette dieren dienen afgevoerd te worden naar het slachthuis.

Runderbesnoitiose is een parasitaire ziekte bij rundvee. De ziekte kan onder andere zware economische schade veroorzaken in de vorm van magere dieren, aantasting van karkassen en onvruchtbaarheid bij stieren. Vaak hebben besmette dieren geen symptomen, maar kunnen ze deze wel doorgeven via bijvoorbeeld bloedzuigende vliegen of hergebruik van injectienaalden.

In het geval dat er wel symptomen zijn, kan dit gaan om onder andere koorts, oedeem, een loopneus en tranende ogen in de acute fase en om huidontsteking in de chronische fase. Besnoitiose is niet behandelbaar en een besmet dier blijft voor de rest van zijn leven drager.

Het eerste geval in België werd in 2015 gevonden bij een stier geïmporteerd uit Frankrijk, in 2019 werd voor het eerste klinische besniotiose vastgesteld bij in België geboren dieren. Dit was terug te leiden naar de Franse stier. In april 2020 werd het eerste geval zonder directe link naar import uit een risicoland geconstateerd, nadat verschillende koeien last hadden van chronische huidproblemen.

Nieuwe wetgeving

Runderbesnoitiose heeft de laatste jaren een flinke opmars gemaakt in Zuid-Europa. Risicolanden zijn momenteel Frankrijk, Spanje, Hongarije, Italië en Portugal. Tot nu toe was er geen wetgeving of meldingsplicht voor de ziekte.

Het ministeriële besluit bepaalt dat alle runderen afkomstig uit of geboren in een risicoland bij invoer in België getest moeten worden op antistoffen. Ook dieren die sinds 2018 zijn ingevoerd uit risicolanden moeten alsnog getest worden, net als mogelijk eventuele contactdieren.

De kosten van het testen zijn voor de rundveehouder. Tijdens het wachten op het resultaat moet het dier in isolatie gehouden worden. Bij een positieve uitslag moet het besmette dier voortaan binnen dertig dagen afgevoerd worden naar het slachthuis.

Ook is er een koninklijk besluit genomen met betrekking tot koopvernietigende gebreken. In het geval van een positieve antistoffentest voor besnoitiose kan de rundveehouder overgaan tot koopvernietiging.

Bron: Dierengezondheidszorg Vlaanderen, Landbouwleven

 

Over de auteur: Gerdien Hulsman
...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?