Het langer bij de moeder laten van kalveren is vaak een controversieel onderwerp, waarbij onder andere zorgen worden geuit over de kosten en praktische aspecten. De Israëlische dierenarts Sivan Lacker doet onderzoek naar de voordelen van het samenhouden van moederkoe en kalf.
Sivan Lacker startte het project Natural Dairy Farmer op een melkveebedrijf met negentig koeien in het noorden van Israël. In de afgelopen vijf jaar heeft ze nauw samengewerkt met ongeveer zestig melkveehouders van twee grote zuivelcoöperaties. De dierenarts heeft zich de laatste tien jaar gefocust op dierenwelzijn en begon in 2013 haar bedrijf Mutual Dairy Farming.
“Ik heb altijd het gevoel gehad dat de volgende stap het bij elkaar houden van de koeien en kalveren is”, zegt Lacker over haar keuze om het project te starten. Ze vindt dat er prioriteit gegeven moet worden aan de band tussen moeder en kalf om aan de gedragsbehoefte te voldoen.
In 2019 reisde Lacker naar Europa om bij biologische bedrijven van dichtbij te leren over het houden van het kalf bij de koe om de voordelen en uitdagingen van het systeem beter te begrijpen. Op basis daarvan en van de onderzoeken die zij over de jaren heen heeft gevolgd, heeft ze een systeem ontwikkeld.
Natuurlijk gedrag
Wereldwijd scheiden de meeste melkveehouders het kalf van de koe na de geboorte, onder andere omdat gedacht wordt dat het vormen van een band juist meer stress veroorzaakt als zij later gescheiden worden. Onderzoek heeft echter aangetoond dat langdurig contact op lange termijn voordelen heeft voor de socialisatie, angst en het toekomstige moedergedrag van het kalf. Ook de gezondheid, gewichtstoename en toekomstige productiviteit verbeteren wanneer het kalf meer tijd met de moeder mag doorbrengen.
In het programma van Lacker’s project laten ze het kalf ongeveer drie maanden bij de moeder blijven en beginnen ze dan met een geleidelijk speenprotocol dat de dierenarts heeft ontwikkeld. “Het is bewezen dat het mogelijk maken van natuurlijk gedrag het stress- en frustratieniveau van zowel de koe als het kalf vermindert.”
Voor- en nadelen
Volgens Sivan Lacker zou het gebruik van haar systeem, met de juiste structurele veranderingen, het leven van veehouders ook makkelijker maken. Werkzaamheden als het voeren van biest of melk en het schoonmaken van het hok zijn niet meer nodig. De melkveehouder hoeft alleen nog toezicht te houden en te zorgen dat het kalf bij de moeder drink en in gewicht toeneemt.
Een ander voordeel is dat het kalf meer bewegingsvrijheid heeft. Daarnaast zouden kalveren, als ze op de juiste manier gehouden worden, minder last hebben van diarree. Binnen het project werden ook minder gevallen van mastitis en metritis gemeld.
De zorgen die sommige melkveehouders hebben over een lagere melkopbrengst is volgens Lacker een kostenpost die zij moeten overwegen in het opstellen van het budget. Tegenover die kosten staat dat het terugdringen van ziektegevallen geld bespaart. “Onderzoek toont ook aan dat koeien die ook nog gezoogd worden na het spenen een hogere opbrengst geven dan koeien waarbij dat niet gebeurd. De veehouder krijgt een deel van de verloren melk terug”, merkt Lacker ook nog op.
Bron: Dairyglobal