De Nederlandse zuivelindustrie verwerkte in 2022 ongeveer 14,1 miljard kg melk, bijna 3 procent minder dan in 2021. Dat melkt ZuivelNL. Meer dan de helft van de melk werd aangewend voor de productie van kaas.
De kaasproductie nam met 1 procent af tot een volume van 949 duizend ton (inclusief kwark). Ongeveer 60 procent hiervan betrof Goudse kaas. Er werden 4 procent minder consumptiemelk en –producten geproduceerd. De productie van mager melkpoeder nam met ruim 2 procent af. De niet-mager melkpoederproductie daalde met 24 procent aanzienlijk. Volgens ZuivelNL heeft dat te maken met de fors afgenomen export.
Exportwaarde gegroeid
De Nederlandse uitvoerwaarde van zuivel nam in 2022 toe met 32 procent. Dat betekent dat er in totaal voor bijna 10,8 miljard euro is uitgevoerd. Dit kwam niet alleen door de hogere marktprijzen, maar ook door volumegroei bij een aantal productgroepen. Met uitzondering van weiproducten (daling bij lactose) droegen alle productgroepen bij aan de waardetoename.
Bron: ZuivelNL