Het mooie weer komt er weer aan en daardoor ligt hittestress weer op de loer. Maar wist u dat koeien al last kunnen hebben van lichte hittestress vanaf een temperatuur van 18 graden Celsius? In dit artikel vertellen we hoe dit precies kan ontstaan en wat dit voor gevolgen kan hebben voor uw koeien.
Hittestress bij koeien treedt op wanneer de omgevingstemperatuur hoger is dan de thermoneutrale zone van de koe. De thermoneutrale zone is de omgevingstemperatuur waarbij de koe geen extra energie hoeft te gebruiken om haar lichaamstemperatuur te reguleren. Bij koeien ligt deze zone tussen ongeveer 5°C en 20°C, afhankelijk van de leeftijd, het ras, het gewicht en de productie.
Wanneer de omgevingstemperatuur boven de thermoneutrale zone komt, moet de koe meer energie gebruiken om haar lichaamstemperatuur te reguleren, waardoor ze minder energie te besteden heeft aan groei, reproductie en melkproductie.
De invloed van luchtvochtigheid
Luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van hittestress bij koeien. Hoge luchtvochtigheid maakt het moeilijker voor koeien om hun lichaamswarmte af te voeren door verdamping van zweet op de huid. Dit komt doordat de lucht verzadigd raakt met waterdamp, waardoor het zweet minder snel verdampt en de koe niet effectief kan afkoelen.
Daarnaast reguleren koeien hun lichaamstemperatuur voor een groot deel door te hijgen. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, wordt het moeilijker om goed adem te kunnen halen. Het absorberend vermogen wordt hierdoor vertraagd.
Bij hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen kan de hittestress bij koeien dus nog ernstiger zijn dan bij hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid. Het is daarom belangrijk om naast de omgevingstemperatuur ook de luchtvochtigheid te monitoren en indien nodig maatregelen te nemen om deze te verlagen.
Om de luchtvochtigheid te verlagen, kunt u als veehouder gebruik maken van verschillende technieken zoals het installeren van ventilatoren of het creëren van schaduwrijke plekken. Ook het aanpassen van het voederrantsoen en het geven van extra water kan helpen om de impact van hittestress op koeien te verminderen.
Waar kan de koe last van krijgen?
Symptomen van hittestress bij koeien zijn onder andere een verhoogde ademhaling, verhoogde hartslag, verhoogde speekselproductie, verminderde voeropname en verminderde activiteit. Dit leidt vaak tot een daling van de melkproductie, acidose (pensverzuring), verminderde vruchtbaarheid en immuunreactie. Dit laatste kan weer leiden tot mastitis, klauwaandoeningen en een hogere uitval. Om de melkproductie op peil te houden is een goede water-, drogestof- en nutriëntopname essentieel in deze periode.
De rol van glucogene energie
Glucogene energie is nodig voor de energievoorziening van de hersenen, organen en het zenuwstelsel van de koe. Bij een tekort aan glucogene energie zal het lichaam andere bronnen van energie aanspreken, zoals vetten en eiwitten, om het tekort aan te vullen. Dit proces kan leiden tot de ophoping van ketonlichamen in de koe, waardoor de lever het veel zwaarder krijgt en minder efficiënt functioneert.
De ophoping van ketonlichamen vermindert de eetlust van de koe, waardoor het glucogene energieniveau nog verder daalt. Hierdoor kan een vicieuze cirkel ontstaan, waarbij hittestress en verminderde glucogene energie elkaars negatieve effecten versterken. Naast maximaal koelen is het daarom belangrijk dat de koe maximaal gestimuleerd om vocht- en voedingsstoffen binnen te krijgen.
Lees meer op https://thetransitioncompany.eu/nl