Het verrijken van gepasteuriseerde volle melk met melkpoeder resulteert in een betere groei bij kalveren. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Illinois.
Het onderzoek toont aan dat het toevoegen van melkpoeder – gedurende de hele periode tot aan het afspenen – leidt tot minder gezondheidsproblemen en dus tot betere groei.
Door melkpoeder toe te voegen, kan het droge stofgehalte – en daarmee het energieniveau – worden verhoogd. De onderzoekers stelden drie voedingsstrategieën op, toegepast bij 45 kalveren gedurende 59 dagen:
- Geen supplement: 5 liter gepasteuriseerde volle melk per dag
- Korte termijn: melkverrijking tussen dag 10 en 41.
- Lange termijn: melkverrijking van dag 10 tot dag 56.
Alle melk werd verrijkt tot een maximale drogestofwaarde van 18 procent. Dat is volgens de onderzoekers een veilige bovengrens. Kalveren kregen bovendien vrije toegang tot krachtvoer op basis van maïs, gerst, soja- en vismeel en luzerne-hooi.
De resultaten:
- Kalveren zonder supplement aten vóór het spenen weliswaar meer krachtvoer, maar hadden het laagste speengewicht
- De groep die langdurig verrijkte melk hebben gehad groeide het hardst en kende het minste gezondheidsproblemen
- Een tijdelijk lagere krachtvoeropname rond het spenen werd snel gecompenseerd na dag 62
- De totale droge stofopname was het laagst bij kalveren die alleen volle melk kregen zonder poeder
Volgens de onderzoekers is langdurige melkverrijking met melkpoeder een effectieve en veilige manier om de groei en gezondheid van kalveren te verbeteren. Het tijdelijk of helemaal niet verrijken beperkt het groeipotentieel en kan de ontwikkeling belemmeren. Wie investeert in extra voedingswaarde in de melkperiode, krijgt daar gezondere en beter ontwikkelde kalveren voor terug.
Bron: Journal of Dairy Science