Algemeen

GDT-veiling 15 april: lactose schiet omhoog, poeders onder druk

De zuivelmarkten lieten tijdens de Global Dairy Trade (GDT)-veiling van 15 april een opleving zien, met een stijging van de prijsindex met 1,6 procent. Het is de tweede opeenvolgende prijsstijging sinds medio maart en markeert een verder herstel in een gefragmenteerde markt. Opvallend was de enorme prijsstijging voor lactose (plus 22 procent) en een stevige plus voor mozzarella (plus 5,4 procent). Tegelijkertijd lieten magere melkpoeder en cheddar juist een daling zien.

Vraag uit Azië en Midden-Oosten blijft krachtig

Tijdens de veiling brachten 181 actieve bieders gezamenlijk 16.718 ton product onder de hamer—een hoeveelheid die dicht bij het minimum aanbodniveau lag. De hevige biedstrijd wijst op een aanhoudend sterke vraag, met name vanuit Azië en het Midden-Oosten ondanks de spanningen op geopolitiek vlak en de aanhoudende handelsoorlog tussen de VS en China.

Seizoenspiek in Oceanië kan omslag betekenen

Marktanalisten waarschuwen voor de invloed van het naderende voorjaar in Oceanië. De verwachte toename in melkproductie kan de recente prijswinsten opnieuw onder druk zetten. Producenten wordt geadviseerd om optimisme te temperen met realisme. De volatiliteit van de wereldmarkt blijft immers groot.

Markt in tweestrijd: specialiteiten winnen, bulk verliest

De resultaten van deze veiling onderstrepen een belangrijk keerpunt. Waar specialiteiten zoals lactose en watervrij melkvet (AMF, plus 2,1 procent) in de lift zitten, verliezen commodity-producten als magere melkpoeder (minus 2,3 procent) en cheddar terrein. Dit benadrukt het strategische belang voor zuivelverwerkers en melkveehouders om zich sterker te richten op hoogwaardige componenten.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?