Momenten en gebeurtenissen die stress veroorzaken in het vroege leven van het kalf gaan ten koste van gezondheid, immuniteit, melkopname, groei en het bereiken van rijpheid. Het ene kalf reageert veel beter op stress dan het andere kalf. Begrijpen wat hieraan ten grondslag ligt, kan de dierverzorgers of manager helpen individuele kalveren beter te ondersteunen. Het resultaat zijn een beter welbevinden van het kalf en betere prestaties.
Een recente studie die werd uitgevoerd aan de universiteit Kentucky, recent gepubliceerd in Journal of Dairy Science, onderzocht het verband tussen ‘persoonlijkheid’ van het kalf en hoe het reageert op stressfactoren of –momenten. In het bijzonder probeerden de onderzoekers individuele variatie in voeropnamegedrag en activiteit als reactie op diarree, onthoornen en spenen te kwantificeren alsook om te onderzoeken of persoonlijke eigenschappen in relatie staan met de variatie en mate van verandering in diergedrag.
Persoonlijkheid van het kalf
De wetenschappers ondervonden dat verschillen die de kalveren lieten zien in gedragsmatige en fysiologische reacties op stressfactoren, nauw samenhangen met ‘persoonlijkheid’ van de dieren. Dieren die veerkrachtig zijn, zijn in staat om normaal gedrag en hun fysiologische patronen te behouden of sneller te herstellen in fasen waarin hun lichaam wordt uitgedaagd. Vermoedelijk ervaren deze dieren meer welbevinden en zijn ze gedurende hun hele leven productiever.
Studie
In de studie werden 49 Holstein-kalveren vanaf een leeftijd van vier dagen gevolgd. Alle kalveren werden opgefokt conforme managementsystemen en voerregimes. Elke kalf werd beoordeeld met een reeks persoonlijkheidstests. Hierbij werd hun individuele mate van drie factoren werd geëvalueerd: angstigheid, activiteit en exploratief gedrag.
Vervolgens werden de gedragingen van de kalveren geobserveerd terwijl ze drie veelvoorkomende stressfasen in de kalveropfok doorgingen: diarree, onthoornen en spenen. Het voeropnamegedrag werd gemeten via een kalverdrinkautomaat die ook kalverstarter verstrekte. De fysieke activiteit werd beoordeeld met behulp van accelerometers aan een been. Elke eigenschap, angstigheid, activiteit en exploratief gedrag, had een significante invloed had op veranderingen in gedrag gedurende de betreffende stressfase. Dit verband was afhankelijk van het type stressfase.
Zo verminderde bij zeer angstige kalveren de melkopname en drinksnelheid sterker na een fase van diarree dan bij de minst angstige kalveren. En zeer actieve kalveren bleken het meest veerkrachtig tijdens het spenen, wat bleek uit minder bezoeken zonder drinkrecht aan de drinkautomaat en een hogere opname van kalverstarter.
De auteurs benadrukten dat de studie het potentieel aantoont van precisieveehouderijtechnologie om dieren te identificeren die goed of slecht reageren op een stressor zoals spenen, en om deze gedragingen te koppelen aan persoonlijkheid.
Sensortechnologie
De wetenschappers trekken de conclusie dat er in het management rond de kalveropfok ruimte zou moeten zijn voor dierindividuele benaderingen en ook in het onderzoek kunnen niet langer alle kalveren over één kam worden geschoren. Met behulp van sensortechnologie kunnen in de toekomst mogelijk vroegtijdig dieren worden geïdentificeerd die slecht reageren op bepaalde stressmomenten.
Bron: Dairy Herd