Volgens een recente studie realiseren kruisling kalveren die herstellen van een longontsteking, tegen de leeftijd van acht maanden gemiddeld dezelfde dagelijkse groei als kalveren die nooit longontsteking hadden.
Veel melkveebedrijven in de Verenigde Staten hebben een extra inkomstenstroom ontwikkeld door melkkoeien te insemineren met Black Angus-vleesstieren. Deze kalveren hebben doorgaans een betere vleeskwaliteit en een hogere marktwaarde dan raszuivere Holstein-kalveren. Deze kalveren kampen echter vaak met longontsteking. Aangenomen werd dat dit de groei van deze dieren negatief beïnvloedt. In een nieuwe studie van onderzoekers van Penn State University is echter vastgesteld dat kruisling kalveren die herstelden van longontsteking tegen de leeftijd van acht maanden gemiddeld net zo goed groeiden als leeftijdsgenoten die niet met longontsteking te maken hadden.
Langetermijneffecten longontsteking beperkt
De onderzoekers rapporteerden dat longontsteking bij kruisingen van vleestypische en melktypische rassen de groei slechts ongeveer drie weken beïnvloedde. Kalveren waarbij met behulp van echografie als longontsteking was vastgesteld, vertoonden later een inhaalslag in de groei.
In de studie werd gekeken naar 143 kruisingskalveren en hoe longontsteking bij het spenen hun groei beïnvloedde. De onderzoekers maten het gewicht van de kalveren kort na de geboorte, bij het spenen op ongeveer 14 dagen leeftijd, op circa 21 dagen en op een leeftijd van acht maanden. Uit de resultaten bleek dat alle kalveren rond de leeftijd van acht maanden een vergelijkbare gemiddelde dagelijkse groei hadden bereikt. Wat opviel was dat de kalveren zonder antibiotica herstelden.
Heterosis
De studie was gericht op het begrijpen van de impact van longontsteking op groei en het zelfherstellend vermogen van kalveren. Vergeleken met raszuivere kalveren, herstellen kruislingen vaak zonder antibiotica. “Wij denken dat dit deels te verklaren is door het heterosiseffect, het fenomeen waarbij nakomelingen betere eigenschappen vertonen dan hun ouderdieren, zoals een hogere groeisnelheid en betere weerstand.”

Bron: Jeff Mulhollem, Pennsylvania State University, op Phys.org op basis van I.L.B. Fernandes et al, The association of lung consolidation and respiratory pathogens identified at weaning on the growth performance of beef on dairy calves, Journal of Dairy Science (2025). DOI: 10.3168/jds.2024-25617
Foto’s: Penn State University, CC BY-NC-ND 4.0