In de jaren ’50 werd al gesproken over isovetzuren in rundveevoeding. Nu, decennia later, staat potentiële rol ervan bij het verbeteren van de pensfunctie, de productiviteit van melkkoeien en zelfs de duurzaamheid internationaal opnieuw in de belangstelling.
Dr. Jeffrey Firkins, hoogleraar dierwetenschappen aan de Ohio State University, legt uit dat de term ‘isozuur’ een verzamelnaam is voor vertakte-keten vluchtige vetzuren zoals isobutyraat, 2-methylbutyraat en isovaleriaat. Deze vetzuren ontstaan door de afbraak van aminozuren in de pens.
Isovetzuren verbeteren pensfunctie
Vroeger onderzoek naar isovetzuren toonde aan dat het toevoegen ervan aan rantsoenen van melkkoeien de pensfunctie en productiviteit verbeterde. Alycia Bales, voormalig onderzoeker aan de Michigan State University, legt uit dat pensbacteriën grofweg in twee categorieën kunnen worden verdeeld: cellulolytische bacteriën, die vezels afbreken, en amylolytische bacteriën, die zetmeel en suiker verteren.
“Isozuren worden van nature geproduceerd in de pens door de afbraak van eiwitten en zijn nodig voor de groei van cellulolytische bacteriën.” Aldus Bales. “Het behouden van optimale concentraties isozuren kan de groei en activiteit van deze bacteriën bevorderen en de vezelvertering verbeteren.”
Bates voegde eraan toe dat een verbeterde vezelvertering de productie van nutriënten, die nodig zijn voor de synthese van melkvet in de pens, verhoogt. Daarom zou het theoretisch toevoegen van isozuren aan melkveerantsoenen de melkvetopbrengst kunnen verhogen. Daarnaast is aangetoond dat isozuren hormonen beïnvloeden die betrokken zijn bij de benutting van nutriënten voor melkproductie. Dit verbetert mogelijk de efficiëntie van de melkklier.
Volgens Firkins kunnen supplementen met isovetzuren niet alleen groeifactoren leveren voor cellulolytische bacteriën, maar ook leiden tot een beter gebalanceerde pensmicrobenpopulatie en een verbeterde efficiëntie van microbieel eiwit, zolang de stikstofniveaus in de pens voldoende zijn.
Eerstekalfs koeien reageren anders
Verbeterde vezelvertering ondersteunt de vetzuursynthese in de melkklier door een grotere aanvoer van vluchtige vetzuren zoals acetaat, maar ook door transcriptieregulatie. “Verbeterde energiebeschikbaarheid helpt waarschijnlijk om de melkproductie te verhogen zonder reserves uit het lichaam aan te spreken,” observeerde Firkins. “Omdat eerstekalfs koeien nog groeien, reageren deze mogelijk minder op isovetzuren voor melkproductie, maar zouden ze er wel meer energie door kunnen toewijzen aan groei.”
Invloed op stikstof verliezen
Een recent onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Dairy Science, onderzocht de effecten van isovetzuur-supplementatie in melkveerantsoenen bij twee niveaus NDF in het voer. De onderzoekers ontdekten dat isovetzuur-supplementatie de melkproductie en nutriëntenvertering significant verhoogde in de groep met een hoog NDF-gehalte van 21 procent, terwijl het in de groep met een laag NDF-gehalte (17 procent) de dagelijkse gewichtstoename verhoogde en het melkureumgetal verlaagde. Beide groepen die het supplement kregen, lieten een toename zien in de oneven-keten vetzuren (C15:0 en C17:0) in melk. Isovetzuur-supplementatie had geen invloed op de opname van drogestof of de voerefficiëntie.
De auteurs van het onderzoek suggereerden dat de verlaging van het ureumgetal verdere studies rechtvaardigt naar de potentiële invloed van isovetzuren op het stikstofemissie van melkvee.
Bron: Dairy Herd