“De wereldwijde melkproductie bereikte een piek in 2021“, stelt Mary Ledman, globaal strategisch adviseur bij Rabobank. Tijdens de Real Science Lecture-lezing van Balchem op dinsdag 10 december, gaf ze een vooruitblik op de ontwikkelingen van de zuivelmarkt tot 2030 en verder.
De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat, ondanks hoge melkprijzen, de melkproductie in de zeven grootste exportregio’s, in tegenstellingen tot de verwachtingen, niet is gestegen. Deze regio’s – de EU, de VS, Nieuw-Zeeland, Australië, Brazilië, Argentinië en Uruguay – bereikten hun productiepiek in 2021. Sindsdien is de melkproductie vertraagd doorgegroeid en vertoont de productiekromme een daling.
China: valt de exportmarkt weg?
China, de grootste importeur van zuivelproducten ter wereld, speelt een cruciale rol voor de mondiale exportmarkt. De afgelopen jaren is de melkproductie in China snel toegenomen, wat het land in staat stelde zijn zelfvoorzieningsgraad te verhogen en zijn afhankelijkheid van import te verminderen. De zelfvoorzieningsgraad is van 70 naar 85 procent gestegen wat aanzienlijke gevolgen heeft voor de wereldwijde zuivelmarkt.
Ondanks de afname van de Chinese melkimport blijft Mary Ledman optimistisch over de exportmarkt. Ze benadrukt: “China koopt minder melk, maar in andere regio’s zoals Mexico en de Filippijnen neemt de import juist toe.“ Dit exportgroei verplaatst zich dus naar alternatieve markten.
Wie produceert in de toekomst de melk?
Dat er minder geproduceerd wordt, wijst niet op een krimpende vraag. Vanuit welke regio’s zal deze toekomstige vraag ingevuld worden? Die stagnatie in de groei rechtvaardigt deze vraag. Ledman verwacht dat vooral Zuid-Amerika en de Verenigde Staten de verwachte productiedaling in Oceanië en Europa zullen compenseren. “Het wegvallen van het quotasysteem in Canada zou een slapende reus kunnen wekken, maar dat is zeer onwaarschijnlijk.“ Aldus de markspecialist.
Dierziekten beïnvloeden de melkproductie
“In Europa zien we momenteel de gevolgen van het blauwtongvirus. Melkveehouders kunnen na een infectie van hun veestapel niet meer terugkeren naar het oorspronkelijke productieniveau. Dit leidt tot een daling in de melkproductie. Maar we kampen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan met dierziekten,“ vertelt Ledman. In de VS zijn in meerdere staten talloze veestapels getroffen door het vogelgriepvirus. De melkproductie van getroffen dieren neemt daar drastisch af.
Tekst: Ruth Annette Thiemann