Een nieuwe sojasoort met een hoger gehalte oleïnezuur zou minder belastend zijn voor de pens en mogelijk meer voordelen voor de koe bieden. De Michigan State University deed onder leiding van Adam Lock onderzoek naar deze sojasoort en het gebruik ervan in het melkveerantsoen.
Soja staat vooral bekend om de hoogwaardige eiwitten met een vrijwel ideaal aminozuurprofiel. Daarnaast bevat soja vetten die energie leveren ter ondersteuning van de lactatie. Wanneer soja aan het rantsoen van melkkoeien wordt toegevoegd, verwachten voedingsdeskundigen een productiestijging. Maar, zo luidt de kanttekening, het is belangrijk de juiste balans te vinden, aangezien overvoeding kan leiden tot negatieve effecten op de pens.
Conventionele soja bevat ongeveer 18 tot 20 procent vet waarvan de helft meestal uit linolzuur bestaat. De soja met een hoog aandeel oleïnezuur die Lock onderzocht, bevatte 75 tot 80 oleïnezuur. Dit vetzuurprofiel komt overeen met dat van olijfolie, dat gezonder wordt geacht voor de menselijke consumptie. Dat gegeven creëert een nieuwe markt creëert voor deze soja. Voor melkveehouders biedt het ook voordelen: de eerste onderzoeksresultaten wijzen erop dat het gebruik van de soja de melkproductie kan verhogen, met name bij koeien in de middenlactatie.
Uit een eerste test bleek dat het toevoegen van 8 tot 16 procent van de nieuwe soja in het rantsoen het meeste voordeel gaf. Koeien die deze soja aten, produceerden gemiddeld 3 kilogram meer meetmelk (in het onderzoek Energy Corrected Milk / ECM) per dag dan koeien die conventionele soja werden gevoerd.
Soja roosteren
Roosteren van sojabonen werd in de jaren negentig onderzocht. Het bleek het eiwitprofiel van de soja te beschermen tegen snelle afbraak in de pens, wat resulteerde in een betere opname van aminozuren en een hogere melkproductie. Lock onderzocht nu wat het effect was van geroosterde hoog oleïnezuur soja. Bij een toevoeging van 16 procent geroosterde soja in plaats van conventionele sojameel steeg de melkproductie met 4,5 kilogram per koe per dag. Rauw gevoerde soja zorgde voor een kleinere toename van 1,5 kilogram per koe per dag.
De resultaten van dit onderzoek bieden volgens Lock veelbelovende mogelijkheden voor de melkveehouderij, vooral voor boeren die hun soja-oogst willen benutten en de productiviteit van hun veestapel willen verhogen. Het gebruik van de nieuwe soja (hoog in oleïnezuur) lijkt een belangrijke stap vooruit te zijn in de optimalisatie van melkveerantsoen.
Bron: Hoards Dairyman, november 2024