De Britse regering is voornemens veranderingen door te voeren in de regelgeving die geldt voor onder meer leveringsovereenkomsten voor rauwe melk. De voornemens zorgen voor verhitte discussies. Het ontneemt zuivelondernemingen het exclusieve recht op de volledige melkstroom van een leverancier, maar maakt ook meer sturing op melkvolume met prijsmechanismen mogelijk.
Door de nieuwe regelgeving kunnen Britse melkveehouders in de toekomst hun melkstroom aan meerdere zuivelondernemingen verkopen. Een tegenprestatie ten gunste van de zuivelondernemingen is, dat voorwaarden, zoals de melkprijs, ook bij lange-termijnovereenkomsten kunnen worden aangepast. Britse melkveehouders zijn hiertegen in verweer.
Zuivelondernemingen stellen dat flexibiliteit in leverovereenkomsten noodzakelijk is om snel te reageren op veranderingen in de markt en concurrentiekrachtig te blijven. In een brief aan Daniel Zeichner, de minister van voedselveiligheid, benadrukt de NFU (National Farmers Union) samen met andere Britse landbouworganisaties, dat de recent ingevoerde Fair Dealing Obligations voor melk een belangrijke mijlpaal waren voor Britse melkveehouders. Deze obligaties zijn bedoeld om melkveehouders eerlijke en transparante contracten te garanderen en een eind te maken aan contractwijzigingen zonder instemming van de melkleverancier. Historisch hadden inkopers van rauwe melk immers volledige controle over zowel de prijs als het volume van de melk. Met het nieuwe voornemen van de Britse regering maakt de NFU zich zorgen over de garanties van de Fair Dealing Obligations.
De NFU benadrukt dat de keuze aan de melkveehouder om een deel van de melk aan een andere zuivelonderneming te verkopen essentieel is, als de primaire koper een lage prijs biedt. De verkoper kan dan een andere afnemer kiezen. Echter, zuivelondernemingen kunnen seizoensgebonden premies en inhoudingen gaan inzetten als middel om de melkaanlevering te sturen en dat is in het nadeel van melkveehouders.
Bron: NFU