Een zuivelrijk ontbijt zorgt ervoor dat je gedurende de dag minder hongerig wordt. Daarnaast verhoogt het de concentratie. Dat blijkt uit onderzoek dat gedaan is onder leiding van Mette Hansen van de Universiteit van Aarhus. De resultaten zijn gepubliceerd in de Journal of Dairy Science door de American Dairy Science Association.
Het onderzoek is uitgevoerd onder dertig vrouwen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar. De test vond plaats gedurende drie dagen met een tussenpoos van ten minste twee dagen. Tijdens het onderzoek aten de deelnemers ofwel een eiwitrijk ontbijt van skyryoghurt en havermout of een eiwitarme, koolhydraatrijke maaltijd van volkorenbrood met frambozenjam en appelsap. Beide maaltijden hadden een gelijk energiegehalte en -dichtheid en dezelfde hoeveelheid voedingsvezels en vet. De controlegroep sloeg het ontbijt helemaal over. “Alle drie deze opties weerspiegelen de gebruikelijke en commercieel verkrijgbare ontbijtkeuzes”, leggen de onderzoekers uit.
Na het ontbijt berekende het onderzoeksteam de energie-inname van de deelnemers tijdens de lunch en gedurende de rest van de dag en beoordeelde ze de eetlust tussen de maaltijden door. Er werden bloedmonsters genomen tussen het ontbijt en de lunch om te testen op eetlustregulerende darmhormonen, insuline en glucose. Tot slot mat het team de prestaties van de deelnemers in een concentratietest tweeënhalf uur na het ontbijt.
Geen lagere calorie-inname
De onderzoeksresultaten tonen aan dat de deelnemende jonge vrouwen zich meer verzadigd en minder hongerig voelden na een op zuivel gebaseerd, eiwitrijk, koolhydraatarm ontbijt in vergelijking met een eiwitarm, koolhydraatrijk ontbijt of geen ontbijt. De onderzoekers ondervonden dat het minder verzadigde en minder hongerige gevoel zich niet vertaald in een lagere calorie-inname voor de dag. Dat zou suggereren dat een ontbijt met veel eiwitten op zichzelf niet tot gewichtsverlies leidt.
Na het eten van de yoghurt met veel eiwitten vertoonden deelnemers een verbetering in hun concentratietestscores vergeleken met degenen die het ontbijt oversloegen. Deze cognitieve verbetering werd niet gezien bij degenen die toast met jam en sap aten.
Ongeacht het lichaamsgewicht of het doel gewicht te verliezen laat het onderzoek zien dat een ontbijt op basis van zuivelproducten, dat rijk is aan eiwitten en micronutriënten, ervoor kan zorgen dat men zich beter voelt en beter presteert aan het begin van de dag.