Gezondheid

Data-analyse: hoogproductieve koe later droogzetten contraproductief

Decennialang stonden zowel melkveehouders als wetenschappers voor de optimale droogstandsduur van 60 dagen. Onderzoeker Barry Bradford van de Michigan State University (VS), betwist deze aanname en liet er een data-analyse op los.

Bradford verwijst naar data uit twee onderzoeken om te concluderen dat 60 dagen niet het optimum is voor de lengte van de droogstand:

De korte droogstandsperioden van koeien in veel eerder uitgevoerde studies waren ongepland en hadden meestal betrekking op koeien die om verschillende redenen vroeg afkalfden.

De suggestie dat lange droogstandperioden resulteren in lagere melkproducties zou, gebaseerd kunnen zijn op een veronderstelde maar niet correcte correlatie tussen twee factoren. Een lage melkproductie is vaak de reden om een koe vroeg droog te zetten. Dus data van oudere studies naar langere droogstandsperioden, zijn waarschijnlijk gebaseerd op koeien die over het algemeen minder melk geven.

Tijdens het Western Canadian Dairy Seminar presenteerde Bradford conclusies van een studie die hij leidde. In de studie hebben Bradford en zijn team getracht data over drachtduur en droogstandduur te analyseren zonder dat de twee voornoemde kwesties de uitkomsten vertekenen. De duur van de voorgaande lactatie en de productie van melk en melkcomponenten gedurende eerdere lactaties werden toegevoegd aan de dataset. Er werden 32.182 lactaties geanalyseerd van koeien op 16 verschillende bedrijven in de Verenigde Staten.

De hypothese die de onderzoekers stelden was dat een droogstandperiode die qua duur afwijkt van de voorgenomen droogstandtijd, door een biologisch kortere of langere duur van de dracht, een zwaardere impact heeft op de productiviteit, dan een droogstandperiode die als gevolg van managementbeslissingen in duur varieert.

Het analyseren van de data leidde tot de volgende conclusies:

  • Een kortere duur van de dracht is de belangrijkste oorzaak van tegenvallende prestaties in de navolgende lactatie. Met andere woorden; vroeg afkalven, wat op zichzelf een kortere droogstand creëert, wordt geassocieerd met slechtere resultaten dan de droogstand zelf.
  • Er is weinig tot geen bewijs van negatieve resultaten als gevolg van zeer korte of korte (40 tot 50 dagen) droogstanden als de lengte van de lactatie normaal is.
  • Koeien met een hoger productiepotentieel, dus bijvoorbeeld koeien met een hogere melkproductie in de voorgaande lactatie, ondervonden de grootste negatieve impact als gevolg van een korte dracht.
  • Het koppelmanagement inrichten voor een kortere droogstand, bijvoorbeeld 45 in plaats van 60 dagen, lijkt haalbaar te zijn met enkele voorbehouden. Koeien die de droogstand ingaan met nog een hoge melkproductie, lijken het meest te profiteren van een droogstand van normale lengte. Koeien die kort droogstonden en een gemiddelde drachtduur hadden, hadden gemiddeld een hoger celgetal bij de eerste melkcontrole.
  • Koeien waarbij een lange lactatie wordt gevolgd door een lange droogstand, lopen na de afkalving een groter risico gedwongen te worden afgevoerd. Waarschijnlijk als gevolg van een matige stofwisselingsgezondheid. Deze koeien hadden een 24 procent hoger uitvalspercentage in vergelijking met de referentiepopulatie.
  • De koeien in de dataset die lang droogstonden, lieten in de lactatiestart een hogere verhouding tussen vet en eiwit zien. De relatie was nog duidelijker bij koeien met zowel een lange voorafgaande lactatie als een lange droogstand. Bradford benadrukt dat er in de dataset duidelijk koeien aan te wijzen die overgeconditioneerd raakten voor ze afkalfden, wat resulteert in excessieve mobilisatie van lichaamsvet, beroerde vruchtbaarheid en meer gedwongen afvoer.

Droogzetten niet uitstellen bij hoogproductieve koe

Ook benadrukt de wetenschapper dat, omdat hoogproductieve koeien het meest profiteren van een droogstand van 60 dagen, het uitstellen van het droogzetten vanwege te veel melkproductie, wel eens contraproductief zou kunnen zijn.

Tot slot is één van de conclusies dat de moderne Holstein-koe een drachtduur van om en nabij 276 dagen heeft. Dat is enkele dagen korten dan dikwijls gesteld wordt.

Bron: Dairyherd

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?