Jongvee

Spenen op goede moment: geen hongersignalen en hoge groei

Moet een vaarskalf vroegtijdig van de melk af? Of juist in een later stadium? In de praktijk heerst hierover weinig consensus. De Aarhus University in Denemarken deed in het kader van deze discussie een literatuurstudie. De uitkomst: laat spenen heeft absoluut voordelen ten opzichte van vroeg spenen.

De Deense onderzoekers schreven in een recent artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Dairy Science, dat in de literatuur consensus bestaat over de positieve effecten, of in ieder geval het uitblijven van negatieve effecten op groei bij later spenen gedurende een langere tijdspanne, gebaseerd op de opname van kalverstarter of stap-voor-stap uit faseren van de melkgift.

In 2014 werden kalveren in de Verenigde Staten gespeend op gemiddeld negen weken volgens het National Animal Health Monitoring System. In andere landen werden kalveren op vergelijkbare leeftijd gespeend. Op acht weken in het Verenigd Koninkrijk en Canada.

44 studies

Van de 44 studies die in de literatuuranalyse werden meegenomen, onderzochten 22 het effect van speenleeftijd. 13 richtten de pijlen op de tijdspanne van het spenen en 9 op de speencriteria. Ook andere methoden werden geëvalueerd. De leeftijd blijkt niet de beste parameter om te bepalen of een kalf aan spenen toe is. Het beste moment van spenen hangt samen met groei, gedrag en gezondheid.

De literatuurstudie toonde aan dat later spenen samenvalt met een lagere totale opname van kalverstarter. De meeste studies hebben echter aangetoond dat het verlengen van het spenen door stapsgewijs de melkgift af te bouwen, juist te associëren zijn met hogere opnames van kalverstarter.

Geen honger zichtbaar

De Deense literatuuronderzoekers concluderen naar aanleiding van het literatuuronderzoek dat er nog steeds zeer belangrijke aspecten van het spenen waarnaar nog niet genoeg onderzoek is gedaan. Ze stellen: “Spenen op latere leeftijd kan ervoor zorgen dat kalveren minder vaak signalen van honger afgeven, maar het is onduidelijk of spenen gedurende een langere tijdspanne of spenen met toenemend aanbod van kalverstarter het hongergevoel verminderd.” Maar enkele studies in de review bevatten voldoende schaalgrootte om gezondheidseffecten te meten als resultaat van stijlen of momenten van spenen. Hier zit ‘m het kennisgat. Een kritisch gat volgens de onderzoekers. Het uitblijven van signalen van honger tijdens het speenproces en het behouden van een hoge groei per dag zijn aanduidingen van een goede methode om kalveren van de melk te halen.

Bron: Hoard’s Dairymen

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Jongvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?