Dairyland Labs is een agrarisch laboratorium in Wisconsin in de Verenigdestaten. Sinds een jaar gebruikt het NIR-technologie. Uit de analyses sindsdien kan het laboratorium opmaken dat kuilmonsters met een hoog gehalte oplosbare eiwitten of ammoniak stelselmatig lagere niveaus aan aminozuren bevatten. Het ene aminozuur verdwijnt eerder dan het andere.
Een hoge ammoniakfractie in ruwvoer duidt op een slechte conservering. Hierbij deanimeren de aminozuren als gevolg van activiteit van schimmels en bacteriën, zo lijkt het volgens de laboranten in Wisconsin. Dat betekent dat een aminogroep losraakt van een molecuul waardoor de ammoniakfractie ontstaat. Clostridia staan bekend om hun capaciteit tot proteolyse, ofwel ontbinden van eiwitten middels hydrolyse. Hydrolyse is de splitsing van een chemische binding met behulp van een molecuul water. Clostridia doet het goed in vochtige, zuurstofloze milieus zolang de pH boven 5,0 ligt. Ook in goed afgedekte kuilen kan de bacterie dus floreren.
Verschillen in deanimatie aminozuren verklaard
Volgens Dairyland Labs is het zo dat lysine, methionine en cystine gevoeliger zijn voor deanimatie door bacteriën en schimmels dan leucine en valine. Methionine en cystine bevatten een zwavelatoom waardoor bacteriën er mogelijk de voorkeur voor hebben. Leucine, isoleucine en valine bevatten hydrofobische zijketens wat ze mogelijk minder vatbaar maakt voor de bacteriën.
Ten koste van 950 gram melk
De specialisten van Dairyland Laboratories Inc. stellen dat de gevolgen van de deanimatie van aminozuren amper schadelijk is als deze binnen de normale grenzen blijft. Omdat niet alle voer op een bedrijf of in een silo evengoed conserveert, heeft Dairyland met het Cornell Net Carbohydrate and Protein System (CNCPS) berekend wat de gevolgen zijn van een net bovengemiddelde deanimatie van aminozuren ten opzichte van normale deanimatie. Daar rolt uit dat de betreffende melkkoe 44,1 gram minder metaboliseerbaar eiwit beschikbaar heeft, 5,3 gram minder lysine, 2,9 gram minder histidine, 1,3 gram minder methionine. Dat kost op basis van de verlaagde voorziening aan metaboliseerbaar eiwit, zo’n 950 gram melk per dag.
Metaboliseerbaar eiwit
Met het metaboliseerbare eiwit wordt de hoeveelheid eiwit bedoeld die beschikbaar is voor lichaamsprocessen en is de optelsom van microbieel eiwit dat in de pens gemaakt is en het pensbestendige eiwit uit de voeding.
Bron: Dairy Herd en Dairylab Laboratories Inc.