Naar melk blijft vraag in de toekomst. De vraag naar melk zal zelfs duidelijk stijgen. Gelijktijdig staken steeds meer bedrijven in Europa de melkproductie. Waar wordt de melk in de toekomst geproduceerd?
Tot 2050 heeft de wereldbevolking 41 procent meer melk nodig. Dat is tenminste de prognose van het IFCN, een internationale kennisorganisatie voor de zuivelsector, bij een groeiende bevolking met gelijkblijvende voedingsgewoonten. Een groeiende markt dus – eigenlijk een goed vooruitzicht voor de zuivelbranche. Maar komt die melk in de toekomst vandaan? In veel landen die melk voor de export produceren, zijn de grenzen bereikt. Ook in landen die recent een melk-boom kenden, Nieuw-Zeeland en Ierland bijvoorbeeld.
Ook in Europa heerst er bepaald geen goudkoorts onder de melkveehouders. De structuur van de zuivelproductie verandert doorlopend. Steeds strengere regels begrenzen de groei en maken de Europese melk in vergelijking tot die in de rest van de wereld duur en minder concurrerend. Rabobank rekent derhalve voor 2035 met een productiedaling van 13 tot 20 procent in de Europese Unie.
Maar. Het is niet zo dat deze prognose per se klopt. Een prognose is niet meer dan een blik in de glazen bol. Prognoses berusten op de aanname ‘ceteris paribus’, oftewel dat al het andere gelijk blijft. In de genoemde prognoses is ervan uitgegaan dat enkel de politieke randvoorwaarden veranderen in de komende jaren.
Het verplaatsen van de melkproductie naar andere regio’s met minder goede klimaatomstandigheden kan niet de oplossing zijn. Daarom moet de EU hoognodig de weg vrijmaken voor een positief ondernemersklimaat voor melkveehouders – zodat ondernemers van deze generatie zich ten doel stellen het bedrijf aan de volgende generatie over te dragen in plaats van te stoppen. Daarom moeten er op korte termijn duidelijke randvoorwaarden komen voor bijvoorbeeld minder bureaucratie, snellere vergunningsverlening voor bouw, groei en modernisering en de hordes worden weggenomen voor het aanstellen van internationale medewerkers, scholing en investeringen die een positief klimaateffect hebben.
Geen andere regio is namelijk zo voorbestemd voor de productie van melk als Noordwest-Europa. Dus niet de kop in het zand steken, maar zorgen dat, als er melk geproduceerd wordt, en dat zal er, dat het hier gebeurt. Melk heeft toekomst, ook in Europa.
Tekst: Ruth Annette Thiemann