Veevoer

Bij hogere graasstoppel meer melkproductie

WUR-masterstudent Anne van der Peet schreef de scriptie met de titel ‘The effect of post-grazing sward height on ingestive behaviour and milk production’. De proeven werden in Uruguay gedaan in het afgelopen voorjaar, tussen augustus en december 2023.

De grashoogte bij uitscharen heeft effect op hoeveel gras een koe inneemt per graasbeweging en daarmee op de drogestofopname. Van der Peet onderzocht hoe groot dit effect is op de melkproductie in de gehele lactatie. Ze analyseerde voeropname, vreetgedrag, melkproductie en –samenstelling en het ureumgetal in een systeem met weidegang en bijvoeding waarbij de grashoogte bij uitscharen de variabele was. 32 melkkoeien waren betrokken bij de proef. Ze werden uitgeschaard bij een grashoogte van 5 tot 7 cm (traditioneel) en de onderzoeksgroep bij een hogere grasstoppel van 12 tot 15 cm. De proefpercelen bestonden uit rietzwenkgras. Er werden blokken van 1,6 hectare gebruikt met elk 4 koeien. Zo werden de proef en de controle vier keer herhaald. Het gebruikte beweidingsysteem was rotatiebeweiding. De groepen die tot de traditionele hoogte afgraasden, bleven 5 dagen op een perceel, De groepen die tot niet dieper dan 12 tot 15 cm afgraasden, bleven 3 dagen op een perceel. De dieren hadden zes uur per dag toegang tot de wei en kregen in de stal met compostbedding een gedeeltelijk gemengd rantsoen met 11,5 kg drogestof waarvan de verhouding tussen kracht- en ruwvoer 64 op 36 is.

Met Rumi Watch-onderzoekshalsters zijn metingen gedaan aan het graasgedrag. Gemeten werden de graastijd per dag, de herkauwtijd per dag alsook het aantal keren dat een koe graasde en herkauwde en hoelang dit dan duurde. Ook het aantal graasbewegingen werd gemeten.  De melkproductie werd dagelijks bijgehouden en de melkgehalten elke twee weken.

Hogere graasstoppel, meer melkproductie

De koeien in plots waarbij werd uitgeschaard bij een traditionele graslengte van 5 tot 7 cm, graasden in het eerste derde deel van de 5 weidedagen langer dan daarna. Pas in de verse plot steeg de graastijd weer. De koeien in plots die op een lengte van 12 tot 15 cm werden uitgeschaard, lieten dit verloop in graastijd niet zien. De graastijd van deze koeien bleef stabiel. Hoewel de melksamenstelling niet door de uitschaarhoogte van het gras werd beïnvloedt, was de productie van standaardmelk wel hoger bij de koeien in de plots met een hogere grashoogte bij uitscharen. Ook de BCS van deze koeien was hoger.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?