Management

Wereldwijd per jaar 1,6 procent meer melk

De OECD-FAO Agricultural Outlook 2024-2033 geeft duiding over de wereldwijde melkproductie in de komende tien jaar. Tot prognose houdt rekening met jaarlijks 1,6 procent groei van de globale melkproductie. Dat komt neer op 1.085 miljoen ton in 2033.

De groei van de globale melkplas wordt niet bereikt met meer koeien, maar met hogere producties per koe. Meer dan de helft van de productie groei komt voor rekening van de landen Pakistan en India. Deze twee landen zullen daardoor in 2033 samen goed zijn voor meer dan 30 procent van de melkproductie. In deze twee landen stijgt ook de vraag naar verse consumptiemelk het hardst. De productiegroei zal in eigen land blijven en niet concurreren met de exportzuivel uit de EU.

Ook voor Oceanen en Noord-Amerika wordt met productiegroei rekening gehouden. Voor de Europese Unie met enige productiekrimp door extensivering. Toch stelt de prognose dat de EU, Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland de grootst exporteurs blijven. Deze drie regio’s zijn goed voor meer dan 70 procent van de zuivel die grenzen passeert. Ondanks dat China zelf meer melk zal produceren en minder zal importeren, blijft China de grootste importeur. Doordat in verschillende regio’s meer plantaardige alternatieven voor zuivel geconsumeerd worden, stijgt de pro capita consumptie van melk.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?