Management

Vaccineren tegen methaanemissie

Een startup uit Boston werkt aan een vaccinatie voor koeien dat de enterische methaanemissie met volgens de eerste experimenteren 13 procent kan verlagen.

Redacteur Sebastian Maks van het online platform Change Inc doet verslag van een innovatie in de veehouderij die hem zijn wenkbrauwen doet fronsen. Zijn column gaat over het vaccin Arkea Bio dat is ontwikkeld door een start up uit Boston (VS). Het vaccin produceert antilichamen die methaan-uitstotende micro-organismen ‘aanvallen’ die in het speeksel en het maagdarmstelsel van runderen voorkomen.

In een experiment, volgens Maks nagezien door wetenschapsplatform New Scientist, kregen vijf van tien runderen een prototype van het vaccin, gevolgd door een boostervaccinatie zo’n 60 dagen later. Deze vijf onderzoeksdieren zouden in de 105 volgende dagen uiteindelijk 13 procent minder enterisch methaan emitteren. Bijwerkingen werden niet waargenomen en het experiment wordt met 14 koeien herhaald. Arkea Bio laat weten dat het nog tot tweeënhalf drie jaar duurt voor het vaccin marktrijp is.

Foto: FBN

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?