Gezondheid | Nieuws

Vaccineren tegen IBR verplicht vanaf juni 2025

De plicht om rundvee te vaccineren tegen IBR is van kracht op 1 juni 2025. Dat heeft minister Wiersma (LVVN) besloten. Er is een overgangstermijn van een half jaar. Dat betekent dat alle runderen op 1 januari 2026 gevaccineerd moeten zijn. De plicht geldt niet voor IBR-vrije bedrijven.

De IBR-vaccinatie moet twee keer jaar per jaar gegeven worden. Dat is volgens Wiersma van belang voor het tegengaan van de verspreiding van de ziekte. Een van de voorwaardes die de minister stelt is dat een veehouder via reguliere onderzoeken aan moet tonen dat het bedrijf IBR-vrij blijft. Ook kan een veehouder ervoor kiezen om met IBR-besmette runderen op het bedrijf op te sporen en af te voeren.

Op basis van ervaringen van andere lidstaten en vanuit de kennis uit literatuur is de verwachting dat de bestrijdingsfase ongeveer zes jaar zal duren. Afhankelijk van de voortgang van de bestrijding is op termijn een wijziging van het programma nodig. De Europese eis is namelijk dat er 2 jaar niet meer gevaccineerd mag worden tegen IBR om in aanmerking te komen voor deze vrije status. Het doel van de minister is om ook zo spoedig mogelijk daarna een vrij status binnen de Europese Unie te behalen voor BVD. Wiersma zal de Tweede Kamer na de zomer informeren over het tijdpad dat ze hierbij voor ogen heeft.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
GezondheidNieuws
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?