Algemeen

Gelderland investeert in Vrijlevenstal

Een melkveehouder in Zelhem gaat samen met onderzoeksorganisatie TNO een Vrijlevenstal bouwen en monitoren. Dit is een open diervriendelijke stal met naar verwachting 75 procent minder stikstofuitstoot dan een reguliere stal.

Provincie Gelderland draagt ruim 400.000 euro bij aan het project.  De bijdrage van de provincie komt uit de subsidieregeling ‘Investeringen in niet-bewezen brongerichte stikstofreducerende innovaties in stalsystemen’. Met deze regeling ondersteunt provincie Gelderland agrariërs die experimenteren met innovatieve stalsystemen en -ideeën.

Een Vrijlevenstal is een open koeienstal met een zandbed op een dichte vloer. Mest en urine worden daardoor gescheiden. De mest wordt snel afgevoerd van het zandbed waardoor ammoniak en methaan niet vervliegen in de stal. De urine zakt in het zandbed weg en wordt via een afvoersysteem naar een silo gepompt. De uitstoot van methaan en stikstof in en om de stal wordt met sensoren continu gemonitord.

Foto: Hanskamp
Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?