Voor het eerst zijn onderzoekers erin geslaagd om menselijk DNA in koeienembryo’s in te brengen dat ervoor zorgt dat de koe melk produceert met het hormoon insuline. Deze prestatie zou binnenkort een einde kunnen maken aan het gebrek aan medicijnen en de hoge kosten voor mensen met diabetes.
De onderzoekers van de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign (UIUC) zeggen dat ze een alternatieve productiemethode voor insuline hebben gevonden. Volgens hun publicatie in Biotechnology Journal hebben ze een koe gefokt die menselijke insuline produceert. Uitsluitend in het uierweefsel, van waaruit het hormoon wordt afgegeven aan de melk. De insuline komt niet vrij in de rest van het lichaam van de koe.
Om dit te bereiken hebben de wetenschappers een stukje menselijk DNA in de celkernen van tien runderembryo’s ingebracht. Deze werden vervolgens geïmplanteerd in de baarmoeders van draagmoederkoeien. Hieruit werd een zogenaamd transgeen kalf geboren met een stukje menselijk DNA. Omdat het niet lukte om dit kalf drachtig te krijgen (na pogingen tot kunstmatige inseminatie, IVF en natuurlijke paring) werd de lactatie door hormonen op gang gebracht.
Honderd koeien is genoeg
On de insuline van de koe te kunnen gebruiken, moet deze eerst uit de melk worden gefilterd en gezuiverd. Een liter melk levert ongeveer een gram insuline op. Hiervan kunnen 28.818 eenheden van het medicijn insuline gemaakt worden. De wetenschappers willen de koe klonen om een grotere groep genetisch gemodificeerde koeien te krijgen. Ongeveer honderd koeien zou genoeg moeten zijn om de volledige insulinebehoefte van de Verenigde Staten te voorzien.
Insuline wordt schaars
Mensen met diabetes type 1 produceren zelf niet genoeg van het hormoon insuline om hun bloedsuiker te stabiliseren en zijn daarom afhankelijk van het toedienen van kunstmatige insuline. Dit wordt gemaakt met behulp van genetisch gemodificeerde gist- of bacteriestammen. In veel landen is er echter een tekort aan insuline. De verwachting is dat zal verergeren, omdat volgens voorspellingen binnenkort 783 miljoen mensen wereldwijd aan diabetes type 1 zullen lijden.
Tekst: Gregor Veauthier – Bron: Biotechnology Journal, doi: 10.1002/biot.202300307 – Foto: DC Studio via Freepik