Management | Veevoer

Zes tips voor een hogere voerefficiëntie

Efficiënt voeren kan geld en middelen besparen. Het is belangrijk dat degene die het voeren verzorgt deskundig is, maar ook het proberen om verspilling en verlies van voer te verminderen is belangrijk. Professor Barry Bradford van de Universiteit van Michigan heeft zes tips voor melkveebedrijven om efficiënter te voeren:

1. Controleer het gemende voer

Met behulp van mengwagens en voersoftware kan het mengproces en de mix die gevoerd wordt gecontroleerd worden. Het beste is als er een afwijking van maximaal 2 procent is in de samenstelling en de dosering van het voer. Grotere afwijkingen kunnen, zeker bij dure ingrediënten, al snel enkele duizenden euro’s kosten.

2. Onderhoud de mengvoerwagen

Het is de moeite waard om een onderhouds- en serviceplan voor de mengvoerwagen op te stellen. Er kunnen onder andere verbazingwekkende hoeveelheden voerresten achterblijven onder de scherpe messen van de mengvijzel. Tip: met een camera kan het mengproces van boven gefilmd worden, om te controleren of het gelijkmatig gemixt wordt.

3. Optimaliseer de plek waar gevoerd wordt

Het geven van vers voer is en blijft een van de belangrijkste prikkels voor koeien om te eten. Bradford raadt aan om aanbevelingen met betrekking tot de ruimte waar gevoerd wordt zoveel mogelijk op te volgen. Als de ruimte voor een koe om te eten bijvoorbeeld te klein is, wegen de ‘zwakke’ factoren van het voermanagement nog zwaarder.

4. Zorg voor een goed voerpatroon

Wie maximaal 2 tot 3 procent restvoer wil hebben, heeft uitstekend voermanagement nodig. Daarom is het beter om iets meer restvoer te accepteren en regelmatig te controleren of de koeien altijd voer hebben om te eten. Het is ook belangrijk om de voerresten te controleren. Zijn het echt restjes of is er een andere reden waarom de koeien het niet opgegeten hebben? Tip: timelapse camera’s laten zien wanneer bijvoorbeeld ’s nachts het voer snel op is.

5. Verantwoordelijkheden en communicatiekanalen definiëren

Vooral op grotere melkveebedrijven zijn er veel werknemers betrokken bij het voeren, maar ook bij andere werkzaamheden op het bedrijf. Daarom is het belangrijk dat alle informatie ergens samenkomt, bijvoorbeeld bij de bedrijfsleider. Tip: via bijvoorbeeld Whatsappgroepen kan makkelijk en snel informatie gedeeld worden over het voer, de koeien of andere zaken op het bedrijf.

6. Doordenk werkprocessen steeds opnieuw

Kunnen dingen anders gedaan worden? Zelfgemaakte voormengsels kunnen bijvoorbeeld tijd besparen, maar als ze ’s nachts rondslingeren en blootgesteld worden aan wind en regen, kost dit geld. Kunnen afzonderlijke componenten nog beter worden opgeslagen of kan het mengen bijvoorbeeld in een tegen wind beschutte plek plaatsvinden? Investeringen kunnen hier al snel lonen.

Bron: lezing van professor Barry Bradford (Universiteit van Michigan) op de Transition Cow Conference (december 2023) – Tekst: Christine Stöcker-Gamigliano

Over de auteur: Gerdien Hulsman
...
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?