De afgewerkte vezelhennep die overblijft na het winnen van cannabidiol (CBD) kan mogelijk gebruikt worden als ingrediënt voor veevoer. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat het een veilige en mogelijk zelfs voordelige toevoeging is aan het rantsoen van melkkoeien.
Het onderzoek, gedaan door een internationaal team van wetenschappers, werd recent gepubliceerd in Journal of Dairy Science. Onderzoeksleider Massimo Bionaz van Oregon State University legt het mogelijke voordeel van de hennep als veevoer uit: “We weten uit recent onderzoek dat afgewerkte vezelhennep een veelbelovende hoeveelheid voedingsstoffen bevat.” Het gaat onder andere om ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen die het immuunsysteem, de prestatie en de gezondheid van melkkoeien kunnen verbeteren.
Afgewerkte vezelhennep is een bijproduct van de groeiende CBD-olie industrie. Daardoor is het ook een mogelijke oplossing voor stijgende voerkosten en kan het potentieel helpen bij het bereiken van duurzaamheids- en efficiëntiedoelen. Het onderzoek van Bionaz en zijn team is het eerste dat afgewerkte vezelhennep met een meetbare hoeveelheid cannabinoïden gebruikt en de invloed op de melkproductie en gezondheid van melkkoeien test.
Praktijkonderzoek
De onderzoekers observeerden achttien Jersey-koeien voor acht weken. De eerste vier dagen kregen zij hetzelfde rantsoen. Daarna werd bij de ene helft van de groep gepelletiseerde hennep toegevoegd aan het voer en bij de andere helft luzerne. De hoeveelheid werd langzaam opgebouwd tot maximaal dertien procent droge stof. In de laatste vier weken werd de hoeveelheid van het supplement weer langzaam teruggeschroefd.
Tijdens het onderzoek werden verschillende dingen gemeten. De onderzoekers hielden het gewicht, het BSC, de droge stof opname, de melkgift en de melksamenstelling van de koeien bij. Ook het stikstofmetabolisme en de methaanuitstoot werden gemeten.
De toevoeging van afgewerkte vezelhennep had geen negatieve invloed op de melkproductie of de gezondheid van de koeien. Wel aten de koeien met vezelhennep in het rantsoen minder dan eerst. “Melkkoeien zijn routinedieren en de groep was waarschijnlijk niet gewend aan de karakteristieke geur van de vezelhennep”, zegt Bionaz. Ondanks de lagere opname van droge stof bleef de melkproductie gelijk en steeg deze zelfs toen de hoeveelheid hennep in het rantsoen weer werd afgebouwd.
Verder onderzoek
De onderzoekers benadrukken dat verder onderzoek nodig is, maar dat de resultaten laten zien dat afgewerkte vezelhennep bruikbaar en veilig is als ingrediënt voor melkveevoer. Een mogelijke vraag voor vervolgonderzoek is of het de melkproductie ook kan verhogen. Ook zijn de onderzoekers geïnteresseerd of melkkoeien gewend kunnen raken aan de geur, textuur en smaak van de vezelhennep.
Bron: American Dairy Science Association